Enter the e-mail where we will send you an activation code


Zijin Mining preuzima RTB Bor 18. decembra

Sinteza Sinteza
pre 6 mes.
Zijin Mining preuzima RTB Bor 18. decembra

Kineska kompanija "Zijin Mining" preuzeće i zvanično RTB Bor 18. decembra, izjavio je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.
Spaskovski je, navodi portal Solarismediabor, na svečanosti povodom 65 godina Planinarskog doma na planini Stol kod Bora, rekao i da će on ostati na toj funkciji još tri godine.

"Kineski prijatelji i novi vlasnici RTB-a pomoći će nam, između ostalog, i da osavremenimo i obogatimo Muzej rudarstva i metalurgije na svetskom nivou", kaže Spaskovski.

Dodaje da postoje realni izgledi da se sagradi i posebna muzejska zgrada i da je ponosan na svoj dosadašnji rad.
"Pomogao sam svom snagom, zajedno s državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, i da pronađemo najboljeg strateškog partnera. Ubeđen sam da će RTB i Bor za pet-šest godina dostići ogroman razvoj u svakom pogledu. Proizvodnja će se više nego utrostručiti, što garantuje i puniji lokalni budžet i bolji standard građana", rekao je Spaskovski, prenosi portal.
Inače, kineska kompanija “Zijin Mining Group” izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB) krajem avgusta ove godine.

Plan je da ulože ukupno 1,46 milijardi dolara u RTB Bor.
Kineska kompanija ima obavezu da investira 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da joj pripadne 63 procenta vlasništva nad RTB-om.
“Zijin” se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.
Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.
Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona, prenosi RTV.

“Zijin” se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.
Kompanija “Zijin” jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.
U devet zemalja zapošljava 17. 500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.
Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

0 comments

Kompanije