Enter the e-mail where we will send you an activation code


Vrednost kompanije Apple blizu 1,000 milijardi USD?

Reuters Reuters
pre 8 mes.
Vrednost kompanije Apple blizu 1,000 milijardi USD?

Tehnološki gigant Epl je na korak od toga da postane prva američka kompanija vredna 1.000 milijardi dolara.

Međutim, čak i ako to ostvari uskoro bi mogao da ga pretekne Amazon, koji mu "diše za vratom".

Godišnji prihod proizvođača ajfona porastao je na 229 milijardi dolara, što je više od bruto domaćeg proizvoda pojedinih država, među kojima su i Portugalija i Novi Zeland, piše Rojters. 

Tržišna kapitalizacija Epla je krajem prošle nedelje bila na rekordnom nivou od 934 milijarde dolara, nakon što je kompanija objavila da je izdvojila budžet od 100 milijardi dolara za otkup vlastitih akcija i posle vesti da je investicioni fond Berkšir Hatavej, u vlasništvu Vorena Bafeta, drastično povećao svoj udeo u Eplu. 

Zahvaljujući 12-procentnom rastu vrednosti akcija od objave kvartalnog izveštaja o poslovanju prošlog utorka, tehnološkom divu sa sedištem u kalifornijskom gradu Kupertino fali još samo osam procenata da dostigne tržišnu vrednost od 1.000 milijardi dolara. 

Ističući nedavni rast Eplovih prihoda od usluga za 31 odsto, uključujući usluge muzičkog striminga i onlajn skladištenja podataka, analitičar kompanije CFRA Anđelo Zino je podigao cenovni taget Epla sa 195 na 210 dolara, čime bi tržišna kapitalizacija kompanije iznosila 1,03 biliona dolara. Zino se pridružio grupi od još 12 analitičara s targetiranom cenom koja diže tržišnu vrednost Epla na 13-ocifreni iznos. 

Međutim, Epl je u opasnosti da ga u ovoj trci pobedi - ili pretekne ubrzo nakon što ostvari cilj - onlajn trgovac Amazon, druga najveća američka kompanija po tržišnoj vrednosti koja iznosi 780 milijardi dolara. 

Mada po tržišnoj kapitalizaciji kaska za Eplom za 148 milijardi dolara, Amazon u poslednje vreme beleži daleko veći rast cene akcija i prodaje od svog "rivala" u ovoj trci. Tražnja za akcijama Amazona na Volstritu se "usijala", budući da su investitori spremni da plate 100 dolara za jedan dolar dobiti te kompanije, u odnosu na profitabilniji ali usporeniji rast Epla, koji se trguje za 15 dolara na dolar dobiti.

0 comments

Kompanije