Enter the e-mail where we will send you an activation code


SAD: I Dajmler uhvaćen u prevari

CNBC CNBC
pre 10 mes.
SAD: I Dajmler uhvaćen u prevari

Američki istražitelji otkrili su da su i automobili nemačkog giganta Dajmlera bili opremljeni softverom koji im je pomagao da prođu testove izduvnih emisija.

Informaciju su objavili nemački mediji, pozivajući se na poverljive dokumente.

Takav softver prvo je otkriven kod automobila Folksvagen, što je izazvalo nezabeleženi svtski skandal. 

Upravo zbog otkrića iz 2015. godine, kada je Folksvagen priznao da je u SAD na 580.000 vozila instalirao softver koji im je pomogao da prođu testove, vozila na dizel su pod lupom. 

Dajmler, kompanija koja proizvodi čuveni Mercedes, je pod istragom američkih i nemačkih vlasti zbog prevelikih emisija štetnih gasova kod vozila na dizel, a kako piše Rojters, upravo te istrage bi mogle dovesti do velikih kazni za kompaniju I povlačenja automobila s tržišta. 

Nemački list Bild am Sonntag piše kako dokumenti koje imaju pokazuju da su američki istražitelji naišli na nekoliko funkcija softvera koje su pomogle Daimlerovim automobilima da prođu na testovima emisije, uključujući jednu koja je isključivala čišćenje ispusnih plinova nakon 26 kilometara vožnje. 

Još jedna funkcija koja se našla pod okom istražitelja je ona koja je dopustila sistemu za čišćenje da prepozna je li auto na testiranju ili ne prema brzini ili prema uzorcima ubrzavanja. 

Bild am Sonntag je objavio i mejlove Dajmlerovih inženjera koji su se preispitivali jesu li takve funkcije na softveru legalne. 

Predstavnik za medije Dajmlera odbio je da komentariše sadržaj dokumenata, rekavši samo kako njihova kompanija u potpunosti sarađuje s američki vlastima i kako su se sklopili dogovor o tajnosti istrage s američkim Ministarstvom pravosuđa.

0 comments

Kompanije