Enter the e-mail where we will send you an activation code


Šest razloga zbog kojih je samo IKEA uspela da osvoji svet

Sinteza Sinteza
pre 7 mes.
Šest razloga zbog kojih je samo IKEA uspela da osvoji svet

Ikea samo što nije otvorila svoju prvu poslovnicu u Indiji.

To, ne samo po sebi što je jako velika vest jer se evropski prodavači moraju i te kako potruditi da bi prošli indijsku birokratiju.

A posebno je teško da se izbore za dobru lokaciju. To će biti 37 država u kojoj Ikea ima svoju prodavnicu, što verovatno nije uspelo nikome osim lancima brze prehrane i UN, prenosi Jutarnji list. 

Američke kompanije nikada nisu bile previše uspešne kada su otvorile prodavnicu van matične države, a najgore im je uvek išlo u Kini i Aziji. Ništa bolje nije išlo ni evropskim trgovinama – dovoljno je prisetiti se da je Marks & Spencer i Carrefour zatvorili sve inostrane poslovnice jer je prodaja bila očajna. Tesco je pokušao da se probije do Evrope, Azije, severne Amerike u više navrata, ali nikad nije upalilo, jedino gde su se bar nekako zadržali je Meksiko i Kina, piše B92.

Pa koja je tajna uspeha Ikee?

1. Dolaze s malog tržišta u Švedskoj pa su od samih početaka znali da će uspeti tek ako otvore prodavnice van. Gotovo od samog početka, internacionalna ekspanzija je bila deo strategije, a ne tek nešto što im je palo na pamet naknadno, nakon što su iscrpili matično tržište. 

2. Strpljivost je bio jedan od glavnih principa kompanije tokom širenja van granica. Prva trgovina Ikee u SAD-u je otvorena 1985. godine, a za drugu se čekalo godinama. Čak i danas, na ogromnom tržištu SAD posluje samo 45 trgovina. U Indiji su strpljivo čekali prave uslove za otvorenje, dok drugi razmišljali na način “prvo otvori, a kasnije promisli”. 

3. Ikea je pažljivo razmišljala o očuvanju celokupnog ambijenta u koju god državu dođu, ali je svejedno lagano prilagodila trgovine uslovima u koje dolaze. Tako će trgovine u Indiji nuditi uslugu slaganja nameštaja kod samog kupca, što je svojevrsni presedan za lanac koji je poznat po do-it-yourself tradiciji. U SAD su prilagodili veličine, na primer i i posteljine američkim veličinama kreveta. 

4. Dizajn njihovih proizvoda je neutralan što je odlično jer je mnogo lanaca pokušalo drugim zemljama da proda dizajn namenjen njihovim. Jednostavne, čiste linije popularne su među svim država sveta. 

5. I samo ime je deo globalne strategije. Ako vaša trgovina ima ime koje se teško izgovara i u drugim državama nema smisla, teško da će ga prihvatiti van granica. 

6. I poslednje, Ikea ima neverovatno dobar model proizvodnje. Delove kupuju u zemlji gde posluju pa su im odmah dostupni, a njima je jeftinije i brže doći do njih. 

Kada se trgovina u Indiji napokon otvori, nema sumnje da neke stvari neće ići jednostavno. Švedske ćufte verovatno neće jesti u zemlji čiji ljudi ne jedu govedinu, a verovatno im se neće dopasti ni svi proizvodi. Ali Ikea će toga postati svesna puno pre ikoga drugog u trgovini.

0 comments

Kompanije