Enter the e-mail where we will send you an activation code


Panika kod Nemaca: Sad kad su Kinezi ušli u Mercedes...

B92 B92
pre 1 god.
Panika kod Nemaca: Sad kad su Kinezi ušli u Mercedes...

Nemačka ministarka ekonomije nagovestila je zaoštravanje propisa za starne investitore u Nemačkoj.

Ovo je usledilo posle neočekivanog povećanja udela kineske kompanije "Gili" u kapitalu firme Dajmler.

"Treba uvek da prilagodimo naše pravo u oblasti spoljne ekonomije novom razvoju događaja, uključujući i granicu od koje vlada može da razmotri neko preuzimanje akcija", rekla je socijaldemokrata Brigite Cipris u intervjuu za nedeljnik Špigel objavljenom danas. 

Prema važećim propisima Berlin može neku poslovnu transakciju da razmatra i moguće da spreči ako strani investitor stekne manjinski udeo u nekoj nemačkoj kompaniji dovoljan da blokira odluke, odnosno 25 odsto kapitala. 

Ministarka je ukazala da investitori često mogu da izvrše znatnan uticaj na poslovanje firme čak i sa manjim udelom. Ona je rekla da će ta tema biti na dnevnom redu nove vlade, posebno kada je reč o strateškim infrastrukturama, kao što su sektor energetike, saobraćaja ili interneta. 

Nemačka treba sredinom marta da dobije novu vladu sastavljenu od konzervativaca i socijaldemokrata (SPD), čeka se rezultat glasanja o predloženom koalicionom sporazumu članova SPD-a koji će biti objavljen sutra. 

Kineska industrijska kompanija "Gili" nedavno je kupila 9,6 odsto Daimlera, matične kuće Merceds Benca i Smarta, i prevazišla kuvajtski javni fond koji je do tada imao 6,8 odsto. Grupa u vlasništvu kineskog milijardera Li Šufua navela je da nema nameru da stiče više kapitala u toj kompaniji i nije tražila mesto u nadzornom odboru te nemačke firme. 

Više nemačkih ministara poslednjih godina javno su izrazili zabrinutost zbog povećanja kineskih investicija i ambicija Pekinga, zabrinutost koju deli više evropskih zvaničnika, piše agencija Frans pres.

0 comments

Kompanije