Enter the e-mail where we will send you an activation code


OTP banka preuzima najmanje 5 banaka?

Bloomberg Bloomberg
pre 12 mes.
OTP banka preuzima najmanje 5 banaka?

Najveći mađarski komercijalni zajmodavac OTP banka planira da preuzme najmanje pet banaka u naredne dve godine.

Banka nastoji da profitira od talasa integrisanja koji je zahvatio finansijsku industriju.

Kako izveštava agencija "Blumberg", OTP banka očekuje da će, nakon akvizicija, udeo prihoda grupe ostvarenih izvan zemlje povećati na 70 odsto sa sadašnjih oko 45 procenata, izjavio je glavni izvršni direktor banke Šandor Čanji u jednom intervjuu.

Dok se neke evropske banke muče sa ispunjavanjem novih zahteva vezanih za adekvatnost kapitala, iz OTP-a poručuju da se već dve decenije spremaju da se steknu pravi uslovi kako bi iskoristili prednosti M&A prilika (merdžovanja i akvizicije). 

Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitalizovanih banaka u Evropi, iskoristiće milijardu dolara sredstava za proširenje svog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, pri čemu merka potencijalne mete od Bugarske do Belorusije, navodi njujorška agencija. 

Planovi o novim akvizicijama dolaze nakon što je OTP banka prošle godine dogovorila kupovinu tri banke. 

"U naredne dve godine kupićemo najmanje pet banaka", rekao je Čanji, ne imenujući potencijalne mete. "Čekali smo 20 godina ovaj talas bankarske konsolidacije u Evropi, koji se sada napokon dešava", dodao je. 

Akvizicije OTP-a su doprinele da akcije banke prošlog meseca dostignu desetogodišnji maksimum od 10.600 forinti (oko 34 evra). Akcije ove bankarske kuće su danas, na popodnevnom trgovanju u 14:39 časova na berzi u Budimpešti, ojačale za 1,0 posto na 9.990 forinti, dok su od početka godine u plusu za 19 procenata. 

Tržišna kapitalizacija od 10,6 milijardi dolara, čini OTP banku najvećom kompanijom u Mađarskoj, navodi njujorška agencija.

0 comments

Kompanije