Enter the e-mail where we will send you an activation code


Novi način kupovine: Vi gledate oglas, cena pada

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Novi način kupovine: Vi gledate oglas, cena pada

Amazonu je odobren patent koji bi mogao radikalno da promeni način na koji kupujemo onlajn.

Ukratko, to bi omogućilo stvaranje popusta.

Korisničke recenzije na Amazonu jedan su od najvažnijih alata pri pronalasku i odluci o kupovini na toj internet trgovini, u tolikoj meri da se kompanija Džefa Bezosa može nadmetati s Guglom kad je pretraživanje vezano uz e-trgovinu u pitanju. 

Gotovo sve te recenzije su u pisanom obliku. Ipak, čini se, neće još dugo biti tako. 

Iz Amazona su na adrese dva miliona njihovih trgovinskih partnera slali pozive da im se pridruže u programu koji žele da testiraju. 

Cilj uvođenja video recenzija je, razumljivo, zadržavanje kupaca na Amazonovim stranicama, umesto prelaska na YouTube ili društvene mreže poput Fejsbuka. Ali, to nije sve. 

Amazonu je odobren i patent za način smanjivanja cene i podsticanje na kupovinu na osnovu sadržaja. 

U opisu patenta piše kako potrošačima u elektroničkom okruženju može biti ponuđena mogućnost primanja oglasa u audio ili video izdanju, odnosno kao interaktivnog sadržaja. Zauzvrat bi dobili proizvode i usluge po sniženoj ceni ili slične pogodnosti. 

Kako bi to trebalo da funkcioniše? Recimo, Amazon bi vam ponudio video oglas na stranici s opisom proizvoda, poput recenzije proizvoda. Što duže gledate oglas, to cena više pada. 

Zavisno od toga koliko je odobrena patentna zaštita jaka, moglo bi se dogoditi da nito osim Amazonovih partnera neće moći da nudi ništa slično. Ideja je da ponude mogućnost popusta kupcima online n aosnovu njihovog uloženog vremena, što bi smanjilo razliku između trgovine online i klasične trgovine. 

S tim patentom Amazon bi mogao da se upusti u borbu za gledaoce ne samo s YouTubeom i Fejsbukom, već i Instagramom, Snepčeom i sličnim platformama na kojima digitalni oglašivači troše svoje budžete. 

No, takođe bi mogao da prilagođava oglase kupovnoj moći potrošača, njegovim ili njenim navikama i prethodno obavljenim kupovinama.

0 comments

Kompanije