Enter the e-mail where we will send you an activation code


Mask investira 5 mlrd $ u fabriku u Kini

Tanjug Tanjug
pre 7 mes.
Mask investira 5 mlrd $ u fabriku u Kini

Američka automobilska kompanija "Tesla" planira da investira pet milijardi dolara u izgradnju fabrike u Kini, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Kompanija "Tesla" razmatra prikupljanje sredstava u Kini za finansiranje bar jednog dela ulaganja u fabriku, navodi njujorška agencija pozivajući se na jedan neimenovani izvor.

Ta kompanija je prošlog meseca dogovorila izgradnju fabrike u blizini Šangaja, gde bi proizvodnja novog vozila "model 3" trebalo da počne do 2020. godine. 

Iz "Tesle“ su saopštili u prvoj dekadi jula da su potpisali sporazum sa gradskim vlastima Šangaja o početku gradnje fabrike u bliskoj budućnosti. 

Kompanija je tada najavila da će proizvodnja početi za tri godine i da će konačan rezultat biti povećanje proizvodnje na 500.000 vozila godišnje, prenela je agencija AP. 

Sporazum je sklopljen nakon što je "Tesla", zbog uzajamnih američko-kineskih uvoznih tarifa, bio prinuđen da poveća cene vozila koje proizvodi u Americi, a prodaje u Kini. Zbog carina koje je američki predsednik Donald Tramp uveo na uvozni čelik i aluminijum, "Teslin" model S je "preko noći" poskupeo u Kini između 20.000 i 38.000 dolara. 

Agencije ocenjuju da je na ovaj način "Tesla" vrlo mudro doskočio Trampovim carinama i da će se izgradnjom fabrike u Kini donekle zaštititi od negativnih efekata trgovinskog rata. 

Mediji su preneli i da Tesla konačno planira početek gradnje svoje prve fabrike i u Evropi.

0 comments

Kompanije