Enter the e-mail where we will send you an activation code


Fijat definitivno ostaje u Srbiji

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Fijat definitivno ostaje u Srbiji

"Fijat" definitivno ostaje u Srbiji i nastavlja proizvodnju automobila u kragujevačkoj fabrici, saznaje "Blic biznis" u Vladi Srbije.

Iako je ugovor o saradnji države Srbije i italijanskog investitora, potpisan pre 10 godina, nedavno istekao, u Nemanjinoj 11 izričito tvrde da "Fijat" ne planira da se seli iz Srbije.

Naime, pojedini mediji nedavno su objavili da je ugovor istekao 29. septembra, a da novi još nije sklopljen. Do sada nije bilo komentara iz italijanske fabrike, a poznato je samo to da su čelnici "Fijata" polovinom septembra boravili u Srbiji.

Kragujevačku fabriku tada su obišli Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrika u Evropi, i generalna direktorka kompanije "Fijat Automobili Srbija" Silvija Verneti. Prema navodima pojedinih medija, povod za njihov dolazak bila je priprema novog ugovora.

Već se zna novi model za Srbiju

Zanimljivo je i da su italijanski mediji za vreme boravka čelnika "Fijata" u Srbiji objavili da je u planu da se u Srbiji pravi novi model automobila. Kako su istakli, izvesno je da "Fijat" uvodi u proizvodnju dva nova SUV modela, jedan manji i jedan veći, kao i automobil koji bi nasledio "grande punta", kome ističe rok, pošto je u prodaji već 13 godina.
- Odluka menadžmenta iz Torina je da u Kragujevcu pravi novi model, jedan od buduća tri torinska aduta - pisalo je u italijanskoj štampi.
Pojedini mediji u Srbiji spekulisali su i da se na novom ugovoru između Srbije i "Fijata" uveliko radi i da će uskoro biti obelodanjen. Kako su naveli, Vlada Srbije je spremna da u skladu sa vlasničkim udelom pomogne nastavku razvoja ove fabrike, čak i u proizvodnji novog modela, koji bi sa montažnih traka trebalo da siđe u drugoj polovini 2019. godine. Takođe, pominjao se i plan zapošljavanja nekoliko stotina novih radnika sledeće godine.

Kapacitet 330.000 automobila

Podsetimo da je proizvodnja novog modela "500L" u pogonima u Kragujevcu rezultat strateškog ugovora o zajedničkom ulaganju "Fijata" i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku "Zastava automobili" 2008. godine. Prema ugovoru, italijanski "Fijat" je vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.
"Fijat" se obavezao da neće smanjiti poslove i da će maksimalni proizvodni kapacitet biti 330.000 automobila.

Fabrika u Kragujevcu je u potpunosti obnovljena i modernizovana, i ponovo je otvorena u aprilu 2012. godine kao jedna od najsavremenijih evropskih fabrika automobila. Sredinom 2012. godine počela je proizvodnja modela "500L".

Najveći srpski izvoznik

"Fijat" je godinama najveći srpski izvoznik, sa prometom od oko 1,5 milijardi evra u 2015, dok je u 2016. vrednost izvoza iznosila 1,1 milijardu evra. Ovo je najveća strana industrijska investicija u Srbiji, i nadalje najveći izvoznik zemlje.

"Fijat" trenutno ima otprilike 2.000 zaposlenih i blisko sarađuje sa 15 drugih kompanija i dobavljača komponenti, a dnevno proizvodi oko 400 automobila.

 

U subotu se navršilo 10 godina od potpisivanja verovatno najvećeg ugovora države Srbije s nekim investitorom.
Ugovor je pre dva dana istekao, a novi još nije sklopljen, piše list Danas.

Prilikom potpisivanja ugovora, od zvaničnika iz tadašnje vlade Mirka Cvetkovića moglo se čuti da se radi o poslu veka, o investiciji od milijardu evra, gde je dve trećine investicija Fijata, a jedna trećina Srbije. Tada je najavljivana i proizvodnja 200.000 automobila godišnje. 

...Da li se saradnja sa Fijatom za Srbiju isplatila? 

Ono što je sigurno jeste da je Fijat svojevremeno pokrenuo srpsku industriju i da je od 2013. najveći izvoznik s prihodima od izvoza većim od pet milijardi evra. U 2013. godini izvoz Fijata od 1,5 milijarde evra bio je veći od 10 odsto celokupnog izvoza Srbije. Prošle godine taj odnos se znatno smanjio, sa izvozom Fijata od oko 850 miliona evra u ukupnom izvozu od 16,7 milijardi. 

Takođe, u ovoj modernoj fabrici sada radi oko 2.300 ljudi, a 2013. ih je bilo i 3.400. Pre dolaska Fijata o Kragujevcu se govorilo kao o "dolini gladi“. Kompanija je ostvarivala profit od 2013, ali je on osim prošle godine uvek bio manji od iznosa državnih subvencija. Takođe, Fijat je došao baš u vreme izbijanja svetske ekonomske krize kada su investicije u svetu zamirale. Kasnije su za njim došli brojni komponentaši. 

S druge strane, prema finansijskim izveštajima za pet godina od 2013. do 2017. država je Fijatu uplatila 120 miliona evra.
Zaposleni u Fijatu su sve zabrinutiji za svoju i budućnost kompanije. Nedavne izjave premijerke Ane Brnabić da Fijat ostaje u Srbiji i nakon 29. septembra, kao i identična poruka generalne direktorke Fijata u Srbiji Silvije Verneti da "Fijat ostaje“ i da "otpuštanja neće biti“, imale su tek privremeno, sedativno dejstvo, piše list, a prenosi B92.

0 comments

Kompanije