Enter the e-mail where we will send you an activation code


Hjundai: Rast carina na automobile gasi desetine hiljada radnih mesta

Tanjug Tanjug
pre 7 mes.
Hjundai: Rast carina na automobile gasi desetine hiljada radnih mesta

Sindikat radnika "Hjundaija" upozorio je danas da bi oštro povećanje carina na automobile, koje razmatra Vašington, moglo da košta Amerikance na desetine hiljada radnih mesta, i izrazio zabrinutost za globalnu autoindustriju zbog rasplamsavanja trgovinskih sukoba između SAD i drugih zemalja.

Sindikalci u najvećoj južnokorejksoj auto kompaniji navode u saopštenju da će, ukoliko američki predsednik Donald Tramp uvede carine od 25 odsto na automobile, to pogoditi prodaju "Hjundaija" u SAD i ugroziti oko 20.000 radnih mesta u njihovoj fabrici u Alabami, prenosi agencija AP.

Ova sindikalna organizacija, koja broji 51.000 članova u Južnoj Koreji, podseća da u njihovim ugovorima sa "Hjundai Motorom" postoji klauzula kojom je garantovano da će kompanija prvo zatvarati fabrike u inostranstvu pre zatvaranja svojih pogona u Južnoj Koreji u slučaju da restrukturiranje postane neizbežno.

- Ako izvoz automobila iz Južne Koreje u SAD bude blokiran i prodaja bude ugrožena, američka fabrika u Alabami, koja posluje od maja 2005.godine, mogla bi da bude prva koja će biti zatvorena, što znači da je oko 20.000 američkih radnika u riziku da dobije otkaz - piše u saopštenju.

Sindikat je dodao da očekuje da će Južna Koreja biti izuzeta od tarifa na automobile.

U saopštenju se takođe navodi da su južnokorejski proizvođači motornih vozila već bili kažnjeni prilikom ponovnih pregovora o bilateralnom trgovinskom sporazumu sa SAD-om.

Seul i Vašington su se dogovorili tada da se odloži ukidanje tarifa na korejske pikap kamione za još 20 godina, što je mera koja je izazvala nezadovoljstvo auto industrije, ali je, s druge strane, Južna Koreja dobila izuzeće od američkih tarifa na uvozni čelik, konstatuje AP.

0 comments

Kompanije