Enter the e-mail where we will send you an activation code


Gugl, Majkrosoft, IBM, Intel već u Srbiji

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Gugl, Majkrosoft, IBM, Intel već u Srbiji

Agencija Rojters piše o ubrzanom razvoju srpskog IT sektora i njegovom doprinosu ubrzanju rasta bruto proizvoda zemlje.
Britanska agencija navodi da Srbija iako mali igrač u svetskim pa i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10 odsto BDP-a od informacionih tehnologija. 

Srbija, zemlja koja smatra pronalazača Nikolu Teslu jednim od svojih najpoznatijih sinova, gleda na tehnologiju kao sredstvo koje će joj pomoći da izađe iz višedecenijske ekonomske stagnacije u koju je upala nakon ratova na Balkanu 90-ih godina, počinje priču britanska agencija. 

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je zvoz tehnologije doneo zemlji u dosadašnjem toku godine milijardu evra (1,2 milijarde dolara) u poređenju sa oko 900 miliona evra u 2017. godini, čime se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede, navodi se u tekstu. 

Srpske kompanije, dodaje se dalje, proizvode softvere za širok spektar industrija - od poljoprivrede do medicine, kao i aplikacije za prevoznike tipa "Uber", za klaud tehnologije, onlajn igrice... Bave se takođe pružanjem usluga kol-centara (call) i pomoći klijentima. 
U tekstu se ističe da je prošle godine, prema analizi koju je objavila Komisija za zaštitu konkurencije, u Srbiji bilo više od 2.000 firmi u tehnološkom sektoru u odnosu na 700 kompanija 2006. godine, te da su prihodi udvostručeni na 1,5 milijardi evra. "Neto izvoz svih usluga ove zemlje kandidata za ulazak u EU porastao je po godišnjoj stopi od 23,2 odsto u prvoj polovini 2018. godine, vodjen informacionim i komunikacionim tehnologijama i sektorom usluga", piše Rojters uz napomenu da se prema proceni centralne banke očekuje da će privreda Srbije ove godine porasti za četiri odsto sa prošlogodišnjeg nivoa od 2,0 procenta.

U tekstu se takođe navodi da su vodeće svetske tehnološke firme, uključujući Majkrosoft, IBM i Intel, ili već osnovale razvojne centre u Srbiji ili su dale licence za autsorsing usluge lokalnim firmama, nudeći tri puta veća primanja od prosečne mesečne plate od 420 evra, ali su i te visoke plate i dalje niže od onih koje bi plaćale u zemljama Evropske unije. 

Navodeći da i kompanija Gugl podržava rastuću startap scenu u Srbiji udruživši snage sa organizacojom beogradske tehnološke zajednice Startit, Rojters je predstavio pojedine najuspešnije srpske IT firme koje su se probile na medjunarodno tržište kao što su Nordeus, koji je razvio igricu "Top Eleven Football Manager", koja je na vrhu liste najprodavanijih u prodavnicama aplikacija. 

Takođe pominju i firmu Stroberi Enerdži, koja razvija “pametne” klupe koje se nalaze na javnim mestima, napajaju se solarnom energijom i korisnicima omogućuju pristup bežičnom internetu, punjenje telefona i informacione servise.

(Tanjug)

0 comments

Kompanije