Enter the e-mail where we will send you an activation code


Dell se vraća na berzu nakon pet godina

Sinteza Sinteza
pre 4 mes.
Dell se vraća na berzu nakon pet godina

Nakon pet godina proizvođač računara “Dell” vraća se na berzu u složenoj transakciji pomoću koje će osnivač Michael Dell i njegov finansijski partner, fond Silver Lake zadržati kontrolu nad kompanijom.
Kompanija je objavila da će od investitora otkupiti specijalne deonice koje prate kretanje “Dell”-ova 82-postotnog udela u softverskoj kompaniji VMware. Ostalih 18 odsto VMwarea izlistano je na berzi kroz zasebnu deonicu. Podsetimo, tu je kompaniju Dell “nasledio” prilikom kupovine kompanije EMC, a te specijalne deonice 2016. godine su mu poslužile za finansiranje akvizicije EMC-a, prenosi “Poslovni dnevnik”.

“Dell” će ponuditi investitorima 1,3665 svojih deonica za svaku VMwareovu specijalnu deonicu ili 109 dolara po deonici u gotovini. Drugim rečima, kompanija je ponudila premiju od 29 odsto u odnosu na zadnju cenu od petka. Gotovinska komponenta transakcije finansiraće se jednokratnom dividendom VMwarea od 11 milijardi dolara. Nakon otkupa, deoničari VMwarea držat će između 20,8 odsto i 31 odsto deonica “Dell”-a.

Prema tvrdnjama obe kompanije, transakcija će pojednostaviti deoničarsku strukturu, ali i označiti povratak “Dell”-a na berzu. Međutim, specijalne deonice daće Michaelu Dellu i Silver Lake viši udeo glasačkih prava čime će zadržati kontrolu nad kompanijom.

0 comments

Kompanije