Enter the e-mail where we will send you an activation code


Da li će Tesla stvarno da propadne?

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Da li će Tesla stvarno da propadne?

Sve je više onih koji misle kako Tesla motors neće dočekati kraj godine.

Svi su saglasni kako je najveći problem Tesle to što nikako ne može da počne da generiše dobit. Koliki je Tesla gubitaš najbolje govori poređenje s gigantom Fordom. "Tesla vredi duplo više od Forda, a Ford je prošle godine proizveo šest miliona automobila uz profit od 7,6 milijardi dolara, dok je Tesla proizvela 100.000 automobila uz gubitak od dve milijarde. Nadalje, Ford ima uštedu od 12 milijardi za crne dane, dok će Tesli najverovatnije nestati novca u sledeća tri meseca", izjavio je Tompson. 

Najbitniji je što Tesla iza sebe nema iskustvo, a ono je u auto-industriji presudno. S jedne strane, potrebno je imati konstantu kvaliteta. Model 3 je tu najbolji i najočigledniji primer. Uprkos neverovatnom startu i rezervaciji 400.000 automobila na neviđeno, o čemu drugi mogu da sanjaju, kompanija Tesla nije uspela da iskoristi prednost i kapitalizira je. Model 3 i danas ima problema u proizvodnji, koja debelo kasni za planovima, a pojavio se i problem kvaliteta izrade. 

Druga važna stavka je da dolazi i konkurencija, a neki su usled proboja negativnih iskustva postojećih vlasnika u javnost odlučili da okrenu glavu na drugu stranu. Potražnja za modelima X i S nije na razini očekivanja, a ni cena baterija ne pada očekivanim ritmom. Nakon što na tržište stigne konkurencija, Tesla bi zaista mogla da postane stvar prošlosti. Desetke električnih modela najavili su BMW, Mercedes i VW, a na tržište su već došli opasni konkurenti iz GM i Jaguara. 

Kad se sve zbroji, ironija Boba Luca počinje da ima smisla. On je, naime, među prvima najavljivao propast Tesle. Čak se našalio i savetovao da bi svi auto-kolekcionari trebalo da požure i kupe Teslin model S pre nego što kompanija propadne. 

Ranije ove godine leđa je Tesli i Ilonu okrenuo Stiv Voznijak, suosnivač Epla, koji je zbog stalnih kašnjenja izgubio poverenje u kompaniju. 

Tesla svakog sata potroši gotovo pola miliona dolara, svakog minuta spali 8000 dolara, piše Blumberg. Ako nastavi ovako, Tesla će sav novac potrošiti pre 2019. godine, baš kao što je Bob Luc prognozirao.

0 comments

Kompanije