Enter the e-mail where we will send you an activation code


Britiš telekom deli čak 13.000 otkaza

Bloomberg Bloomberg
pre 8 mes.
Britiš telekom deli čak 13.000 otkaza

Britiš telekom će ukinuti 13.000 radnih mesta u periodu od tri godine, što je 12 odsto njegove radne snage.

Plan je da smanje troškove za 1,5 milijardi funti (1,7 milijardi evra).

Telekomunikacioni gigant je saopštio da će redukcija radnih mesta obuhvatiti upravljačke i administrativne pozicije, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC). 

Istovremeno, BT je najavio da će zaposliti oko 6.000 ljudi kako bi "podržao razvoj mreže i korisničkih usluga". Trećina radnih mesta koja će biti ugašena odnosi se na pozicije izvan Velike Britanije u poslovnoj jedinici Global Servisiz. 

Kompanija je takođe objavila da namerava da se preseli iz sadašnjeg sedišta, u blizini katedrale Sv. Pavla u londonskom finansijskom kvartu Siti, u manje prostor. Prošle godine, BT je bio primoran da otpiše vrednost italijanskog dela Global Servisiza nakon računovodstvenog skandala koji je kompaniju koštao više od 500 miliona funti. 

Kompanija je u saopštenju obrazložila odluku o smanjenju broja zaposlenih potrebom da odgovori promenama na telekomunikacionom tržištu i "zaoštravanju konkurencije od novoosnovanih kompanija i novih tržišnih aktera". 

"Od presudnog je značaja da BT transformiše svoj poslovni model kako bi izgradio agilnu, prema korisniku okrenutu organizaciju", navodi se u saopštenju. 

Današnja je objava sastavni deo ranije pokrenutog programa restrukturiranja u okviru kojeg je prošle godine već ukinuto 4.000 radnih mesta. Prema godišnjem izveštaju za 2017. godinu, BT je u tom periodu imao ukupno 106.400 zaposlenih. 

Najava redukcije radne snage objavljena je u trenutku kada je BT obelodanio da je godišnja dobit kompanije pre oporezivanja porasla za 11 odsto na 2,6 milijardi funti u 12 meseci do marta. Međutim, za finansijsku 2018/19. godinu predviđa pad prihoda od oko 2,0 procenta, prenosi BBC.

0 comments

Kompanije