Enter the e-mail where we will send you an activation code


Arselor Mital: Čelični div stiže u Italiju

Sinteza Sinteza
pre 7 mes.
Arselor Mital: Čelični div stiže u Italiju

Najveći svetski proizvođač čelika Arselor Mital postigao je dogovor sa sindikatima o kupovini italijanske čeličane Ilva.

Time je otvoren put za sporno preuzimanje i to samo nekoliko dana pre nego što italijanski proizvođač ostane bez gotovine, navodi britanska agencija.

Arselor Mital je prošle godine potpisao preliminarni ugovor o kupovini Ilve, koja ima najveći kapacitet za proizvodnju čelika u Evropi, ali je nova italijanska vlada dovela u pitanje valjanost ugovora nakon što je preuzela dužnost u junu, podseća Rojters. 

Međutim, sa sredstvima koja će "presušiti" ovog meseca i više hiljada neizvesnih radnih mesta, potpredsednik italijanske vlade Luiđi di Majo je danas poručio da se više neće suprotstavljati preuzimanju, posle "zelenog svetla" koje su dali sindikati. 

Prema ugovoru postignutom s prethodnom italijanskom vladom o kupovini ove posrnule čeličane za 1,8 milijardi evra, Arselor Mital je pristao da preuzme 10.700 od sadašnjih 13.500 zaposlenih u Ilvi, što je za oko 500 više od prvobitnog predloga. 

Arselor Mital je, takođe, obećao da će unaprediti plan za smanjenje zagađenja u italijanskom gradu Tarantu, gde je fabrika Ilve okrivljena za više stotina smrtnih slučajeva povezanih sa rakom. 

Nova italijanska vlada odložila je u junu za dva i po meseca planiranu primopredaju čeličane Ilva multinacionalnoj korporaciji Arselor Mital. 

Ilva je godinama optuživana za korupciju i ekološki "zločin", što je kompanija poricala. Italijanske vlasti su 2012. godine donele presudu da je emisija gasova iz te fabrike bila uzrok oboljenja sa smrtnim ishodima, tumora i bolesti disajnih puteva. Država je preuzela potpunu kontrolu nad Ilvom 2015. godine, a gotovo polovina Ilvinih kapaciteta, od 11 miliona tona godišnje na kraju je stavljena "van stroja".

0 comments

Kompanije