Enter the e-mail where we will send you an activation code


Zbog sankcija, cene nafte eksplodirale

Sinteza Sinteza
pre 11 mes.
Zbog sankcija, cene nafte eksplodirale

Nakon što su početkom nedelje stupile na snagu američke sankcije prema Iranu, cene nafte opet su krenule prema gore.
U utorak je cena barela nafte na londonskom tržištu porasla 42 centi na 74,17 dolara, a na američkom za 30 centi na 69,31 dolar, piše Tportal. 

Francuska banka Sosiete Ženeral objavila je da je trenutno tržište dobro snabdeveno, ali i naglasila da će zbog sankcija u Iranu tržišta ostati bez milion barela nafte dnevno. Tako će tržišta imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rešavanje nepredviđenih poremećaja. 

Poskupljenje nafte već je značajno uticalo na rast inflacije u Hrvatskoj, a dalji rast cena mogao bi imati negativne posledice po ekonomsku aktivnost, smatraju u Hrvatskoj narodnoj banci, čiji analitičari su razradili nekoliko scenarija uticaja cene sirove nafte na hrvatsku privredu. 

U analizi objavljenoj u publikaciji o makroekonomskim kretanjima naglašava se da je rast cena nafte prvenstveno posledica ostvarenog i očekivanog smanjenja ponude tog energenta na svetskom tržištu. 

Neutralni scenario predviđa cenu sirove nafte u skladu s onom iz terminskih ugovora na tržištu iz maja 2018., pesimistični predviđa rast cena nafte do 112 dolara, a optimistični pad na 50 dolara. U slučaju neutralnog scenarija rast BDP-a bi bio niži za 0,5 procentnih poena u odnosu na osnovni scenario (cene nafte iz marta 2018.). 

Manje verovatna putanja cene nafte iz pesimističnog scenarija rezultirala bi znatno nižom realnom aktivnošću u odnosu na osnovni scenario. U ovoj godini rast BDP-a bi bio usporena za 1,5 procentnih bodova, a u idućoj više od 2 procentna boda. Drugim rečima, u slučaju skoka cene nafte na 112 dolara rast hrvatskog BDP-a bi u 2019. praktički bio zaustavljen.

(B92)

0 comments

Globalne berze