Enter the e-mail where we will send you an activation code


Wall Street: Indeksi skočili, poslovni rezultati podsticajni

Sinteza Sinteza
pre 7 mes.
Wall Street: Indeksi skočili, poslovni rezultati podsticajni

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima kompanija, zbog čega su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,16 posto, na 25.502 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.850 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 7.859 bodova.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče porasle, što se zahvaljuje nastavku dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Među ostalim, Berkshire Hathaway, kompanija poznatog investitora Warrena Buffetta, izvestila je o skoku dobiti na godišnjem nivou za 67 posto, pa je cena akcije porasla 2,3 posto.

Od 413 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izveštaje, njih 79 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u početkom godine.

„Na tržištu i dalje vlada pozitivno raspoloženje zahvaljujući snažnoj sezoni zarada kompanija. To je danas dalo značajnu pozitivnu snagu tržištu”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u kompaniji Invesco.

Zahvaljujući tome, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, iako ne popuštaju.

Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara na koje namerava da uvede carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na nedavne poruke Wašingtona da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je pretio pre, na uvoz kineskih proizvoda vrednih 200 milijardi dolara.

Predsednik SAD-a Donald Trump poručio je u nedelju da njegova strategija uvođenja carina na kineski uvoz „deluje bolje nego što je iko očekivao”, navodeći kao dokaz gubitke na kineskim tržištima akcija.

Kineski državni mediji poručuju, pak, da su protivmere Pekinga „racionalne” i optužuju Wašington za ucenu.

„Poslovni rezultati kompanija su snažni, no kako se sezona objava rezultata bliži kraju, ulagači će u idućem razdoblju više reagirati na druge vijesti, među ostalim, iz područja geopolitike”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

A na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.663 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,14 posto, na 12.598 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 5.477 bodova, prenosi Gde investirati.

0 comments

Globalne berze