Enter the e-mail where we will send you an activation code


Wall Street: Najveći skok u poslednjih mesec dana

Gde investirati Gde investirati
pre 7 mes.
Wall Street: Najveći skok u poslednjih mesec dana

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći skok u više od mesec dana, pri čemu su najviše porasle cene akcija banaka jer su ulagači optimistični uoči sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja.

Dow Jones ojačao je 320 bodova ili 1,31 posto, na 24.776 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 2.784 boda, a Nasdaq indeks 0,88 posto, na 7.756 bodova.

Najviše je juče porastao S&P indeks finansijskog sektora, 2,3 posto, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata banaka i kompanija.

Ove nedelje će rezultate objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, čime počinje ta sezona.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju bile 20,7 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

„Po svemu sudeći, predstoji nam sjajna sezona kvartalnih rezultata”, kaže Bucky Hellwig,potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Rast zarada kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

A zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija. Zahvaljujući tome, zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan.

U petak su, naime, na snagu stupile carine od 25 posto koje je Washington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara, a Peking je uzvratio protivmerama istog intenziteta.

„Uoči petka zabrinutost je na tržištu bila velika, no nakon što su carine uvedene, a nije zbog toga nastupio kraj sveta, novac se vraća na tržište”, kaže Hellwig.

Osim u finansijskom, snažno su juče porasle cene akcija u industrijskom, energetskom i potrošačkom sektoru, dok su se među retkim gubitnicima našli telekomunikacioni i komunalni sektor.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 7.687 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,38 posto, na 12.543 boda, a pariski CAC 0,42 posto, na 5.398 bodova.

0 comments

Globalne berze