Enter the e-mail where we will send you an activation code


Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada

Reuters Reuters
pre 10 mes.
Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija blago porasle, nakon dva dana pada, jer su ulagači odahnuli nakon pisanog svedočenja bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o njegovim razgovorima s predsednikom Donaldom Trumpom.

Dow Jones ojačao je 0,18odsto, na 21.173 boda, dok je S&P 500 porastao 0,16 odsto, na 2.433 boda, a Nasdaq indeks 0,36 odsto, na 6.297 bodova.

Ti su indeksi poslednjih dana bili pod pritiskom zbog neizvesnosti u vezi svedočenja Comeya u Kongresu o navodnom ruskom uplitanju u američke predsedničke izbore.

U juče javno objavljenoj pisanoj izjavi Comey je potvrdio da je Donald Trump tražio od njega da prekine istragu o povezanosti Michaela Flynna, bivšeg Trumpovog savetnika za nacionalnu sigurnost, s Rusijom.

No, Comey je poručio i da predsednik Trump nije bio pod istragom u vezi toga, a ni ostali navodi u izjavi nisu odstupali od onoga što su mediji već pisali.

Ulagači su, kažu analitičari, odahnuli jer su se plašili novih otkrića u Comeyevom svedočenju koja bi mogle dodatno zakomplikovati situaciju na političkoj sceni u Washingtonu.

“Pisana izjava nije tako razorna kakva je mogla biti. Verovatno se ove neće razviti u nešto pogubnije”, kaže Peter Costa, predsednik u firmi Empire Executions.

Iako smatra da su ulagači odahnuli, Costa upozorava da na tržištu nije bilo euforije, a da je obim bio slab.

Ulagači su, kaže oprezni jer još čekaju Comeyevo svedočenje pred Senatom u četvrtak, kao i parlamentarne izbore u Britaniji istoga dana.

Neke ankete pokazuju da bi konzervativci premijerke Therese May mogli povećati svoju većinu u parlamentu, dok druge najavljuju tesan rezultat izbora.

U četvrtak će se, takođe, održati sednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji evrozone i monetarnu politiku.

I dok su u većini najvažnijih sektora cene akcija juče porasle, S&P indeks energetskog sektora pao je gotovo 2 odsto.

Posledica je to pada cena nafte za više od 4 odsto, nakon što je objavljeno da su prošle nedelje u SAD-u zalihe nafte neočekivano porasle, što pokazuje da potražnja još uvek nije dovoljno snažna da bi izazvala topljenje golemih zaliha.

Na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto, na 7.478 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,14 odsto, na 12.672 boda, a pariski CAC 0,07 odsto, na 5.265 bodova.

0 comments

Globalne berze