Enter the e-mail where we will send you an activation code


Wall Street: Indeksi u blagom porastu drugi dan zaredom

CNBC CNBC
pre 10 mes.
Wall Street: Indeksi u blagom porastu drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago porasle, drugi dan zaredom, jer svedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsedničke izbore u SAD-u nije donelo ništa što bi uznemirilo ulagače.

Dow Jones ojačao je 0,04 podsto, na 21.182 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 odsto, na 2.433 boda, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na 6.321 bod.

Bivši direktor FBI-ja Comey u četvrtak je u svedočenju u Senatu optužio predsednika Donalda Trumpa da mu je dao otkaz kako bi potkopao istragu o mogućem udruživanju njegove kampanje i Rusije tokom predsedničkih izbora prošle godine.

No, kazao je da Trump nije bio pod istragom, nego je predsednik od njega zatražio samo da zaustavi deo istrage vezan za bivšeg savetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

No, Comey nije hteo reći smatra li da je predsednik nameravao prekršiti zakon, dok Trumpovi kritičari tvrde da je bilo kakav pokušaj da spreči istragu FBI-a upravo to.

Taj bi prekršaj mogao voditi do njegovog opoziva u Kongresu, no republikanci koji kontrolišu Senat i Predstavnički dom pokazuju malo volje da učine taj potez.

Ništa što je Comey juče kazao nije odstupalo od njegove pisane izjave koja je javno objavljena dan pre, pa njegovo svedočenje u Senatu nije izazvalo znatnije reakcije na tržištu.

I dok deo analitičara smatra da je s ovime rešen jedan problem koji je nedeljama predstavljao rizik za tržišta, drugi upozoravaju na negativan uticaj Comeyevog svedočenja na Trumpove planove.

“Na istom smo mestu na kojem smo bili pre. Trumpovoj vladi biće sada puno teže sastaviti paket fiskalnih podsticaja. Verovatno će predlozi o smanjenju poreza i povećanju ulaganja u infrastrukturu biti manje izdašni nego što su ulagači očekivali. A ti bi podsticaji mogli biti doneti u 2018., a možda tek u 2019. godini”, kaže John Canavan, strateg u firmi Stone & McCarthy Research Associates.

Ulagači su bili oprezni i zbog britanskih parlamentarnih izbora.

Prema izlaznim anketama, konzervativna stranka premijerke Therese May nije uspela osvojiti parlamentarnu većinu na prevremenim izborima, što je rezultat koji bi mogao zakomplikovati situaciju na britanskoj političkoj sceni i otežati pregovore o Brexitu.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 odsto, na 7.449 bodova, a pariski CAC 0,02 odsto, na 5.264 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,32 odsto, na 12.713 bodova.

0 comments

Globalne berze