Enter the e-mail where we will send you an activation code


Wall Street: Indeksi pali pod pritiskom korekcije Applea

Gde investirati Gde investirati
pre 10 mes.
Wall Street: Indeksi pali pod pritiskom korekcije Applea

Na Wall Streetu su u utorak indeksi blago pali, što je najviše posledica pada cene akcija Applea zbog čega se pod pritiskom našao celi tehnološki sektor.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 24.746 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 6.936 bodova.

Najviše je juče, 0,7 posto, pao S&P indeks tehnološkog sektora, što je najviše posledica pada cene akcije Applea za 2,5 posto nakon napisa o slaboj potražnji za iPhone X.

Prema pisanju tajvanskog Economic Dailya, koji se poziva na neimenovane izvore, Apple će smanjiti procenu prodaje tog pametnog telefona u tekućem tromesečju na 30 miliona, dok je prvotno planirao 50 miliona.

Zbog toga su pale cene akcija Appleovih dobavljača, kao što su Broadcom i Finisar, a to je pritislo celi tehnološki sektor.

“Vesti o Appleu izazvale su zabrinutost u vezi te kompanije, njenih dobavljača i uopšteno nekih tehnoloških kompanija. Sve to navelo je ulagače do povuku deo zarade iz tog sektora koji je u ovoj godini najveći dobitnik”, kaže Ken Polcari, direktor u kompaniji O’Neil Securities.

Od početka godine tehnološki je sektor porastao gotovo 40 posto, pa je najveći dobitnik među svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

I dok je tehnološki sektor juče oslabio, energetski je bio najveći dobitnik jer su cene nafte skočile više od 2 posto.

Kako se juče na većini svetskih tržišta, uključujući brojna evropska i azijska, nije radilo, obim trgovanja bio je mršav.

Na američkim berzama vlasnika juče zamenile samo 4,03 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

0 comments

Globalne berze