Enter the e-mail where we will send you an activation code


Wall Street: Dow Jones na novom rekordu, S&P 500 oslabio

Bloomberg Bloomberg
pre 11 mes.
Wall Street: Dow Jones na novom rekordu, S&P 500 oslabio

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones indeks dostigao nov rekordni nivo, zahvaljujući rastu cena akcija u bankarskom i trgovačkom sektoru, dok su S&P 500 i Nasdaq pali zbog pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 0,24 posto, na 24.290 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.639 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 6.775 bodova.

Nov najviši nivo Dow Jonesa u istoriji zahvaljuje se snažnom rastu cena u bankarskom sektoru, pri čemu su akcije Bank of America, JPMorgan Chasea, Wells Farga i Citigroupa poskupele više od 2 posto.

Razlog je tome odluka Senata u subotu rano ujutro o prihvatanju predloga poreznog zakona, a kako je Zastupnički dom Kongresa svoj predlog poreznih promena doneo još polovinom novembra, ove bi nedelje mogli započeti pregovori između dva doma o usuglašavanju dva predloga.

Prihvatanje porezne reforme značilo bi da je predsednik SAD-a Donald Trump ispunio jedno od najvažnijih obećanja iz predsedničke kampanje, koje je mesecima podržavalo rast cena akcija.

Ulagači se nadaju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima podstaći brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati dalji rast cena akcija. Porezi kompanijama trebali bi biti smanjeni s 35 na 20 posto.

“To će verovatno rezultirati povećanjem dividendi i programa otkupa akcija, a to bi trebalo podržati dalji rast cena akcija”, objašnjava Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Solaris Group.

Osim toga, porezna reforma mogla bi podstaći rast potrošnje Amerikanaca, što bi podstaklo i rast inflacije, a to bi moglo navesti američku centralnu banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata.

A to ide u prilog bankarskom sektoru jer bi mu više kamatne stope povećale profitabilnost.

Među najvećim dobitnicima bio je juče i trgovački sektor, koji bi takođe trebao profitirati od porezne reforme i povećanja potrošnje građana.

S druge strane, oštro su pale cene akcija u tehnološkom sektoru, pa su akcije Microsofta pojeftinile 3,7 posto, a Nvidie i PayPal Holdingsa više od 5,5 posto.

Tehnološki je sektor s rastom od početka godine za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, poređenja radi, S&P 500 istovremeno ojačao 18 posto.

No, od kraja novembra tehnološki je sektor izgubio više od 3 posto jer se ulagači preusmeravaju u druge sektor koji bi mogli imati najviše koristi od smanjenja poreza.

“Ulagači se preusmeravaju iz tehnološkog u druge sektore, kao što je trgovački, jer bi ti sektori mogli imati više koristi od porezne reforme”, kaže Michael Matousek, direktor u kompaniji U.S. Global Investors.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 7.338 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,53 posto, na 13.058 bodova, a pariski CAC 1,36 posto, na 5.389 bodova.

0 comments

Globalne berze