Enter the e-mail where we will send you an activation code


Ulagači na Azijskim berzama na oprezu, dolar pao

Bloomberg Bloomberg
pre 1 god.
Ulagači na Azijskim berzama na oprezu, dolar pao

Trgovanje na azijskim berzama u sredu se obavljalo uz veliki oprez, dolar je oslabio uoči poruka čelnika američke centralne banke od kojih se očekuje povećanje kamatnih stopa.
 

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,1 odsto, dok su cene akcija u Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 odsto.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pali su između 0,2 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na prethodni dan.

Pozitivno na azijska tržišta utiču jučerašnji rekordni nivoi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se, između ostalog, zahvaljuje oporavku cena akcija u tehnološkom sektoru.

Nakon što je u prethodna dva dana S&P indeks tog sektora potonuo 3,5 odsto, juče je ojačao 0,9 odsto.

Ipak, trguje se oprezno je u utorak započela dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke, a u sredu će biti objavljeno saopštenje, nakon kojeg će predsednica Feda Janet Yellen održati konferenciju za medije.

Očekuje se povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

No, ulagače više zanimaju kakve će biti poruke Feda o tome koliki su izgledi da će do kraja godine još jednom povećati kamate, kako je dosad planirao.

Analitičari nisu sigurni da će ekonomija izdržati taj teret, s obzirom da niz poslednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najveće svetske ekonomije.

Uz to, čekaju se poruke Feda o tome kada namerava početi smanjivati bilansa, koji su godinama rasli jer je centralna banka kupovala vrednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Ulagači su oprezni i zbog pada cena nafte, nakon što su podaci pokazali da su zalihe u SAD-u prošle nedeljr porasle te da je OPEC povećao proizvodnju uprkos dogovoru o smanjenju.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu pala 35 centi, na 48,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 42 centa, na 46,05 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio uoči odluka i poruka Feda.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 96,95 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,19 bodova.

Pritom se cena dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 110,05 jena, kao i juče u ovo doba.

0 comments

Globalne berze