Enter the e-mail where we will send you an activation code


U Fedu zbunjeni, dolar ojačao

Bloomberg Bloomberg
pre 12 mes.
U Fedu zbunjeni, dolar ojačao

Evropske berze beleže dobitke, dok je dolar ojačao s naznakama da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati referentnu kamatnu stopu.

Pored spekulacija oko odluke Federalnih rezervi u vezi s kamatnim stopama, investitori prati najave reforme poreskog sistema u SAD čime bi trebalo da budu smanjeni nameti.

Nemački indeks DAX je porastao 0,5 odsto, francuski CAC 40 0,2 odsto, a britanski FTSE 100 0,3 odsto. Fjučrsi na Vol stritu ukazuju na blagi rast na početku trgovanja. 

U Aziji je japanski Nikei 225 pao 0,3 odsto, južnokorejski Kospi 0,1 odsto, dok je šangajski kompozitni indeks porastao 0,1 odsto, a hongkonški Hang Seng 0,5 odsto. 

Šefica Feda Džene Jelen rekla je da je ameička centralna banka zbunjena niskom inflacijom, ali i rekla da Fed treba da bude pazi da ne bude spor u podizanju kamata. Pošto su referentne kamate bile na rekordno niskom nivou sedam godina posle krize 2008, Fed ih je umereno podigao četiri puta od 2015, ali su i dalje na niskom nivou izmedju jedan i 1,25 odsto. 

Sa spekulacijama o novom podizanju referentne u SAD, dolar je ojačao u odnosu na druge valute. 

Predsednik SAD Donald Tramp i njegovi republikanci, koji imaju većinu u oba doma Kongresa, najavili su da će se fokusirati na reformu poreza, pošto iz više puta nisu uspeli da ukinu Obamaker. Očekuje se da ovim poreskim sistemom budu smanjeni porezi za pojedince i korporacije, što bi moglo da mogne akcijama na berzama. 

Cene nafte su u manjem padu. Nafta Brent, koja je juče bila na najvišem nivou u poslednjih dve godine, dana je pojeftinila za 0,7 odsto na 58 dolara po barelu. Vrednost referentne američke nafta pala je za 0,1 odsto na 51,8 dolara po barelu.

0 comments

Globalne berze