Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tramp uzdrmao akcije kompanija i berzanske indekse

Tanjug Tanjug
pre 8 mes.
Tramp uzdrmao akcije kompanija i berzanske indekse

Pad akcija američkih kompanija iz sektora energetike na jutarnjem trgovanju grunuo je danas indekse na Volstritu "u crveno", a minus beleže i indeksi vodećih evropskih i azijskih berzi.

Na ovakva kretanja uticala je nervoza investitora zbog rastućih tenzija u globalnoj trgovini i slabih ekonomskih pokazatelja iz Azije, ali i tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa da će Sudijska Arabija povećati proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, što je oborilo cene nafte, izveštava agencija AP.

Indeks Njujorške berze S & P 500 oslabio je za 0,3 odsto na 2.710 poena, dok je industrijski Dau Džons skliznuo naniže za 0,4 procenta na 24.180 poena. Tehnološki indeks Nasdak je pao za 0,1 odsto, na 7.500 poena, a za isti procenat je posrnuo i indeks Rasel 2000, koji prati kretanje akcija manjih preduzeća, spustivši se na 1.640 poena.

Na evropskim berzama, nemački indeks DAKS je u gubitku od 0,3 odsto, francuski KAK 40 je oslabio za 0,8 odsto, a bitanski FTSE 100 se srozao za čak 0,9 odsto.

Tržišta akcija u Aziji su bila pod uticajem slabijih kineskih podataka o industrijskoj proizvodnji nego što je očekivano, kao i pogoršanih očekivanja japanskih kompanija u pogledu ekonomskih perspektiva.

Japanski referentni indeks Nikei 225 survao se za 2,2 odsto, a južnokorejski Kospi se sunovratio za 2,4 procenta. Tržište akcija u Hong Kongu je bilo zatvoreno zbog obeležavanja praznika berze.

Dolar je pao na 110,79 jena sa nivoa od 110,88 jena zabeleženog u petak, dok je evro oslabio na 1,1597 dolara u odnosu na prethodni kurs od 1,1669 dolara.

Američki predsednik Donald Tramp je tokom vikenda tvrdio da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju nafte "možda čak i za 2,0 miliona barela" kao odgovor na previranja u Iranu i Venecueli, a ne za 1,0 milion barela dnevno kako su se prošlog meseca dogovorile članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

To je izazvalo današnji pad naftnih fjučersa i nagrizlo cene akcija amneričkog naftaša Ševrona za 1,5 procenata na 124,58 dolara.

Američka referentna nafta WTI pojeftinila je za 42 centa na 73,73 dolara za barel u Njujorku, dok je cena sirove severnomorske nafte "brent" pala za 1,37 dolara ili 1,7 posto, na 77,86 dolara u Londonu.

0 comments

Globalne berze