Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tramp potopio i najveće, berze trepere

CNBC CNBC
pre 9 mes.
Tramp potopio i najveće, berze trepere

Na azijskim tržištima su indeksi pali, kao i kurs dolara, jer je ulagače zabrinula najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD.

To bi moglo da izazove i kontramere.

SCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,7 odsto. 

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikei indeks skliznuo 0,7 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,4 odsto. 

Azijske berze su pod pritiskom jučerašnjeg pada cena akcija na Vol stritu, drugi dan zaredom, što je posledica vesti da je predsednik SADa Donald Tramp otpustio šefa spoljnih poslova Reksa Tilersona, a da će na njegovo mesto doći sadašnji direktor CIA.

Zbog toga je jutros tehnološki sektor na gubitku oko 0,5 odsto, pri čemu su cene akcija velikih azijskih kompanija, kao što su LG, Tencent Holdings i Taiwan Semiconductor, pale više od 1 odsto. 

Ulagači su već ionako zabrinuti zbog uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, što je nedavno izazvalo burne reakcije mnogih država i najavu kontramera. 

Negativno na tržišta utiče i pad cena nafte. 

Jutros se cena barela na američkom tržištu kreće oko 60,75 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 61,20 dolara. Na londonskom tržištu, pak, barel pojeftinio s jučerašnjih 64,75 na 64,55 dolara. 

A na valutnim tržištima dolar je oslabio treći dan zaredom zbog nesigurnosti na svetskim tržištima jer ulagači sumnjaju da bi se političari koji zagovaraju protekcionizam mogli poslužiti i slabljenjem valute kao oružjem.

0 comments

Globalne berze