Enter the e-mail where we will send you an activation code


Tramp izbrisao porez, minus rekordan

Sinteza Sinteza
pre 7 mes.
Tramp izbrisao porez, minus rekordan

Budžetski deficit SAD u avgustu dostigao 214 milijardi dolara, dvaput više no pre godine, mada je veći deo povećanja posledica tehiničkih stvari oko kalendara.
Američki predsednik Donald Tramp ostvario je veliku pobedu kada je Kongres u decembru odobrio njegov plan za smanjenje poreza u vrednosti od 1.500 milijardi dolara u narednoj deceniji, čime je ostvaren stari cilj Republikanske partije da se korporativni porezi smanje s 35 na 21 odsto. Smanjenje poreza, koje je obuhvatilo i pojedince, stupilo je na snagu 1. januara i odigralo je veliku ulogu u smanjenju poreskih prihoda ove godine. Trampova administracija je u julu znatno povećala predviđeni deficit s projekcija napravljenih u februaru, kada je poslala u Kongres predlog budžeta za 2019. Sada se očekuje da će sledeće godine deficit premašiti hiljadu milijardi dolara, kao i da će u naredne tri godine biti iznad tog nivoa.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je s avgustovskim deficitom u 11 meseci fiskalne godine manjak došao do 898,1 milijarde dolara, što je za 33 odsto više nego pre godinu dana. 

Federalna Vlada SAD je time na putu da napravi najveći deficit u poslednjih šest godina, preneo je Asošiejted pres. 

Avgustovski manjak, koji je najveći za taj mesec, uvećan je zato što su velike isplate za beneficije koje se isplaćuju u septembru, pomerene u avgust, pošto je 1. septembar pao u subotu. 

Pored toga, isplate za socijalnu sigurnost, koje se obično isplaćuju trećeg dana u mesecu, prebačene su u avgust, pošto je 3. septembar bio praznik Dana rada. 

Trampova administracija predviđa da će deficit u fiskalnoj godini, koja se završava 30. septembra, biti 890 milijardi dolara. To je povećanje od 33,7 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 665,8 milijardi dolara. To je najveći deficit od 2012. kada je iznosio 1.100 milijardi dolara, prenosi Beta.

0 comments

Globalne berze