Enter the e-mail where we will send you an activation code


Strmoglavile se cene nafte, strah raste

Bloomberg Bloomberg
pre 8 mes.
Strmoglavile se cene nafte, strah raste

Cene nafte su naglo pale. Vrednost američke nafte pala je za 5,1 odsto na 45,7 dolara po barelu, a nafta Brent za 4,0 odsto na 48,1 dolar po barelu.

Nagli pad nafte usledio je nakon izveštaja vlade SAD o neočekivano velikom povećanju zaliha, što je povećalo strahove da dogovor velikih naftnih sila o smanjenju proizvodnje neće uroditi plodom.

Indeksi na Vol stritu završili su trgovanje u plusu, u iščekivanju dva događaja ove nedelje koji mogu bitno uticati na tržišta, dok su cene nafte naglo pale. 

Posle dva dana završena u crvenom, američki indeksi su porasli. Dau Džons i Standard end pur 500 u plusu su 0,2 odsto, dok je Nasdak porastao 0,4 odsto. 

Svi bitniji evropski indeksi završili su trgovanje u crvenom. Nemački indeks DAX i francuski CAC pali su za 0,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 pao za 0,6 odsto dan pred parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji. 

Japanski indeks Nikei 225 praktično je bio bez promena, dok je šangajski kompozitni indeks porastao 1,2 odsto. Hongkonški Hang Seng pao je 0,1 odsto, a južnokorejski Kospi pao je 0,4 odsto. 

Analitičari ocenjuju da se investitori uzdržavaju od rizika uoči britanskih parlamentarnih izbora koji će odrediti kurs funte, ali i položaj vlade na pregovorima o Bregzitu, prenosi Asošijeitd pres. 

U četvrtak predstoji i svedočenje u američkom Senatu smenjenog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija o njegovim razgovorima s predsednikom Donaldom Trampom povodom istrage o navodnom mešanju Rusije u izbore u SAD. Komijevo svedočenje može uticati na Trampov mandat koji je već opterećen optužbama o vezama s Kremljom.

0 comments

Globalne berze