Enter the e-mail where we will send you an activation code


Strmoglavile se cene nafte, strah raste

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Strmoglavile se cene nafte, strah raste

Cene nafte su naglo pale. Vrednost američke nafte pala je za 5,1 odsto na 45,7 dolara po barelu, a nafta Brent za 4,0 odsto na 48,1 dolar po barelu.

Nagli pad nafte usledio je nakon izveštaja vlade SAD o neočekivano velikom povećanju zaliha, što je povećalo strahove da dogovor velikih naftnih sila o smanjenju proizvodnje neće uroditi plodom.

Indeksi na Vol stritu završili su trgovanje u plusu, u iščekivanju dva događaja ove nedelje koji mogu bitno uticati na tržišta, dok su cene nafte naglo pale. 

Posle dva dana završena u crvenom, američki indeksi su porasli. Dau Džons i Standard end pur 500 u plusu su 0,2 odsto, dok je Nasdak porastao 0,4 odsto. 

Svi bitniji evropski indeksi završili su trgovanje u crvenom. Nemački indeks DAX i francuski CAC pali su za 0,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 pao za 0,6 odsto dan pred parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji. 

Japanski indeks Nikei 225 praktično je bio bez promena, dok je šangajski kompozitni indeks porastao 1,2 odsto. Hongkonški Hang Seng pao je 0,1 odsto, a južnokorejski Kospi pao je 0,4 odsto. 

Analitičari ocenjuju da se investitori uzdržavaju od rizika uoči britanskih parlamentarnih izbora koji će odrediti kurs funte, ali i položaj vlade na pregovorima o Bregzitu, prenosi Asošijeitd pres. 

U četvrtak predstoji i svedočenje u američkom Senatu smenjenog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija o njegovim razgovorima s predsednikom Donaldom Trampom povodom istrage o navodnom mešanju Rusije u izbore u SAD. Komijevo svedočenje može uticati na Trampov mandat koji je već opterećen optužbama o vezama s Kremljom.

0 comments

Globalne berze