Enter the e-mail where we will send you an activation code


Prosečna vrednost nafte će biti nešto iznad $40 u 2016.

Bloomberg Bloomberg
pre 3 god.
Prosečna vrednost nafte će biti nešto iznad $40 u 2016.

Anketa u koju je uključeno 29 ekonomista i analitičara predviđa da će se North Sea Brent crude LCOc1 uprosečiti $42.5 za barel, što je za $10 niže od prognoze prošlog meseca. Ovo bi mogao biti najveći pad između mesečnih istraživanja od januara prošle godine.

Cene nafte su pale ispod $30 za barel ovog meseca na najniži nivo od 2003.godine. Radi se o padu pod pritiskom zabrinutosti investitora da značajna potražnja neće biti u mogućnosti da drži korak sa ponudom. Pored toga, javlja se strah o slabim izgledima najvećih svetskih proizvođača da se slože oko smanjenja proizvodnje.

“Najznačajnije pitanje tržišta će biti u vezi količine nafte koju će Iran vratiti na tržište… Značajna razlika u proizvodnji Irana u bilo kom smeru će imati uticaj na cene,” rekao je Thomas Pugh robni analitičar u Capital Economics-u.

Geopolitičke tenzije između Saudijske Arabije i Irana mogu sprečiti OPEC u postizanju konsenzusa o smanjenju proizvodnje, istakao je on.

Analitičari očekuju uprosečavanje Brent i WTI fjučersa na nivou od $34.4 I $33.2, respektivno, u prvom kvartalu, na znatno višem nivou od onog na kome ih tržište fjučersa vidi.

JPMorgan je dao najnižu prognozu Brent-a za 2016.godinu na nivou od $31.25 za barel, dok je Standard Chartered imao najvišu na nivou od $63.

0 comments

Globalne berze