Enter the e-mail where we will send you an activation code


Prinosi na obveznice u porastu posle obraćanja šefa Feda

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Prinosi na obveznice u porastu posle obraćanja šefa Feda

Prinosi na američke obveznice su porasli, dok su indeksi na Vol stritu pali pošto je šef Fed Džerom Pauel rekao da je optimističan povodom privrede SAD.

Obraćanje Pauela, novog šefa Feda, u Kongresu dugo se čekalo pošto investitori žele da znaju koliko brzo će američka centralna banka podizati referentne kamate budući da privreda raste i da postoji pretnja od visoke inflacije.

Pauel je potvrdio da Fed planira da postepeno podiže referentne kamate kako se privreda poboljšava, preneo je Asošiejted pres. 

Centralna banka SAD podigla je referentne kamate tri puta prošle godine, i investitori sada spekulišu da li bi ove godine moglo da bude tri ili četiri podizanja. Tržišta su se uspaničila prošlog meseca zbog znakova rasta inflacije, što je podstaklo očekivanje da će Fed biti agresivniji u podizanju kamata. Indeksi su pali za oko deset odsto širom sveta. 

Pauel je rekao da se njegovo lično mišljenje o privredi SAD poboljšalo od decembra, odgovarajući time na pitanje da li su nedavno smanjenje poreza i druge mere u Kongresu promenili njegov stav o tome koliko brzo Fed treba da pooštrava finansijske okolnosti. 

Prinosi na 10-godišnej obveznice posle Pauleovog obraćanja su porasli na 2,91 odsto s 2,86 odsto, dok su prinosi na dvogodišnje obveznice porasli na 2,27 odsto s 2,23 odsto. 

Indeksi na Vol stritu koji su posle početka trgovanja bili u plusu, pali su. Dau Džons je pao 0,4 odsto, Standard end Pur 500 0,5 odsto, a Nasdak 0,8 odsto. 

Nemački indeks DAX je pao 0,3 odsto, francuski CAC 40 je praktično bez promene, dok je britanski FTSE 100 u minusu 0,1 odsto.

0 comments

Globalne berze