Enter the e-mail where we will send you an activation code


Porasle cene akcija na azijskim berzama

Sinteza Sinteza
pre 10 mes.
Porasle cene akcija na azijskim berzama

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija porasle zahvaljujući usponu Wall Streeta i nadi ulagača da će kineske vlasti većom potrošnjom postaknuti ekonomiju, no trguje se oprezno, zbog rizika od jačanja trgovinskih tenzija.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,5 posto, dok su cene akcija u Šangaju i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 0,8 posto. No u Južnoj Koreji i Australiji pale su oko 0,2 posto.

Pozitivan uticaj rasta akcija na Wall Streetu

Pozitivno je na azijske berze uticao jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu, nakon što je niz kompanija izvestio o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks dosegnuo je najviše nivoe od početka februara.

Na kineskoj berzi su, pak, cene akcija dostigle najviše nivoe u mesec dana, jer mediji pišu kako će se Peking usmeriti na fiskalnu politiku, uključujući smanjenje poreza kompanijama, kako bi amortizovao uticaj inostranih nesigurnosti.

"Rast američkih akcija pruža podršku tržištima. Zarade kompanija i dalje će biti u fokusu ulagača, no pratiće se i razvoj situacije u trgovinskim odnosima između najvećih svetskih ekonomija", kaže Soichiro Monji, ekonomista u kompaniji Daiwa SB Investments.

Trenutno su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine u drugom planu, no u Wašingtonu će danas sastanak održati predsednik SAD-a Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Očekuje se da će se najviše razgovarati o trgovinskim pitanjima, a prošle nedelje Komisija je poručila da priprema listu američkih proizvoda na koje bi se uvele carine u slučaju da Tramp ostvari svoju pretnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a, prenosi SEEbiz.

0 comments

Globalne berze