Enter the e-mail where we will send you an activation code


Porasle cene akcija na azijskim berzama

Gde investirati Gde investirati
pre 2 ned.

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru, a oporavile su se i cene nafte, dok je dolar malo oslabio.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,5 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 %, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 %. No, u Šangaju su blago pale.

Podršku tržištima najviše pruža rast cena akcija u tehnološkom sektoru, kao i juče na Wall Streetu, gde je Dow Jones indeks blago pao, a S&P 500 porastao.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških akcija, dostigao je juče, drugi dan zaredom, najviši nivo u istoriji.

Ulagače je jutros oraspoložio i podatak da je australijska ekonomija u prvom tromesečju porasla 3,1 % na godišnjem nivou, više nego što se očekivalo. To je, takođe, najbrži rast te ekonomije u poslednje dve godine.

Oporavile su se i cene nafte, nakon što su juče oštro pale jer je Washington pozvao Saudijsku Arabiju i druge velike proizvođače u svetu da povećaju proizvodnju ′crnog zlata′.

Nakon što je juče pala na 73,80 dolara, cena barela na londonskom tržištu jutros se kreće oko 75,60 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 93,80 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,05 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,95 na 109,85 jena.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,1725 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1695 dolara.

Proše nedelje kurs evra zaronio je na samo 1,1510 dolara, najniži nivo u u 10 meseci, jer su se ulagači plašili da će nova koalicijska vlada u Italiji usmeriti zemlju prema izlasku iz evrozone.

No, od tada se italijanska politička scena malo stabilizovala, dok je juče novi italijanski premijer Giuseppe Conte poručio da njegova vlada ne planira izlazak iz evrozone.

0 comments

Globalne berze