Enter the e-mail where we will send you an activation code


Peti dan pada na azijskim berzama

CNBC CNBC
pre 1 god.
Peti dan pada na azijskim berzama

Na azijskim berzama cene akcija su pale i u ponedeljak, peti dan zaredom.

Ulagači su u strahu od mogućih trgovinskih ratova ako SAD uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma. Evro je ojačao jer je u Nemačkoj otvoren put za novu veliku koaliciju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros u minusu 0,8 odsto, nakon što je prošle nedelje izgubio više od 2 odsto. 

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,5 odsto, dok su cene deonica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,5 i 1,2 odsto. U Šangaju su, pak, blago porasle, za 0,2 odsto. 

Na početku trgovanja činilo se da bi se tržišta mogla smiriti, nakon što je u petak na Wall Streetu S&P 500 indeks blago porastao jer su tamošnji ulagači špekulirali da najava američkog predsednika Donalda Truapa o uvođenju carina na čelik i aluminijum predstavlja samo pretnju kako bi partnere u svetu privoleo da sednu za pregovarački sto i dogovore načine kako bi SAD mogao smanjiti veliki trgovinski deficit. 

No, terminski S&P 500 indeks jutros je u minusu, što znači da se i u ponedeljak na Wall Streetu može očekivati nesigurno trgovanja. 

Na valutnim je tržištima dolar prema japanskoj valuti oslabio četvrti dan zaredom, što je, među ostalim, posledica nesigurnosti na berzama, pa ulagači za svoj kapital traže sigurnija utočišta, kao što su japanska i švajcarska valuta. 

Tako je kurs dolara skliznuo na 105,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 105,75 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla s 1,2315 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,233 dolara.

0 comments

Globalne berze