Enter the e-mail where we will send you an activation code


Pad funte od 1% u odnosu na EUR i USD

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Pad funte od 1% u odnosu na EUR i USD

Veliku Britaniju za dva dana očekuju prevremeni parlamentarni izbori, investitori na finansijskim tržištima poslednjih nedelja su se oslobađali funte.

Zbog nesigurnosti koja dolazi s izborima, investitori su prodavali britansku funtu i kapital prebacivali u druge valute, kao što su evro i američki dolar.

Funta beleži pad od jedan odsto u odnosu na te dve valute za poslednje dve nedelje. 

Veliki špekulanti koji trguju valutama na futures tržištu u Čikagu, očekuju nastavak slabljenja britanske valute u odnosu na američki dolar. 

Naime, po poslednjem izveštaju, 5,9 milijardi dolara uloženo je u slabljenje funte, što čini 73 odsto svih otvorenih ugovora sklopljenih na britanskoj valuti. 

Kada su u pitanju klijenti Admiral Marketsa, takođe većina očekuje slabljenje britanske valute u odnosu na dolar. Na valutom paru GBP/USD trenutno je 65 odsto novca uloženo u prodajne pozicije. 

Interesantno je da u istom trenutku klijenti očekuju jačanje funte u odnosu na evro (trenutno je čak 76% novca na valutom paru EUR/GBP uloženo u jačanje GBP). 

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da su u četvrtak, kada počnu izlaziti rezultati izbora, mogući pomaci kursa funte od nekoliko odsto gore ili dole, u zavisnosti od ishoda. 

Ali, bez obzira na rezultat izbora, trenutni trend slabljenja britanske funte neće dugo trajati. Naime, britanska valuta je i dalje značajno potcenjena u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svetu. Ukoliko dođe do promene vlasti, prostor za dodatno slabljenje je ograničen. Ukoliko pak konzervativci ponovo osvoje vlast, moguće je da će odmah doći do talasa jačanja funte u odnosu na sve ostale valute. 

Budući da stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu naglo raste i već sada je iznad optimalnog nivoa od 2 odsto godišnje, samo je pitanje vremena kada će britanska centralna banka morati da reaguje. 

Glavno oružje za borbu protiv inflacije su kamatne stope, a više kamatne stope dovode do većeg priliva kapitala u domaći finansijski sistem. 

Onog trena, kada dođe do najave prvog podizanja kamatnih stopa u poslednjih desetak godina, britanska funta bi mogla značajno ojačati. Moguće je da će do kraja godine britanska valuta u odnosu na evro i američki dolar ojačati više od 5 odsto.

0 comments

Globalne berze