Enter the e-mail where we will send you an activation code


Pad cena akcija na početku nedelje Evropskih berzi

Reuters Reuters
pre 1 god.
Pad cena akcija na početku nedelje Evropskih berzi

Pod najvećim pritiskom je tehnološki sector, evropske berze u ponedeljak otvorile su početak nedelje u padu, kao i Wall Streetu, a to se prvo osetilo na azijskim tržištima.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,4 %, nakon što je u petak porastao 0,3 %.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,35 %, na 7.501 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,40 %, na 12.768 bodova, a pariski CAC 0,45 %, na 5.274 boda.

Na tržištima vlada oprez jer su u petak američki S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pritiska na tehnološki sektor.

Taj je sektor poslednjih nedelja snažno rastao, dok je u petak usledila korekcija cena, pa su akcije Applea, Facebooka i Alphabeta pojeftinile više od 3, a Microsofta više od 2 %.

Zbog toga je jutros cena akcije užnokorejskog Samsunga pala 1,8 %, dok su akcije Taiwan Semiconductora i japanskog Sharpa pojeftinile između 1,6 i 2,4 %.

Prošlonedeljni vanredni izbori u Britaniji nakon kojih je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila većinu u parlamentu nisu osetnije uticali na tržišta, osim što je kurs britanske funte pao.

Tržišta nisu osetnije reagovala ni na svedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya u Senatu o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsedničke izbore u SAD-u jer to svedočenje nije donelo ništa novo o čemu mediji već nisu pisali.

Sada se, pak, fokus ulagača usmjerava na dvodnevnu sjednicu čelnika američke središnje banke, koja završava u srijedu.

Sada se fokus ulagača usmerava na dvodnevnu sednicu čelnika američke centralne banke, koja završava u sredu.

Na tržištu vlada uverenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome da li je  američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizuje da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uticalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

A jutros podršku tržištima pruža rast cene nafte, nakon što su prošle nedelje pale gotovo 4 %.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 0,5 %, na 48,35 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupeo 0,5 %, na 46,05 dolara.

Na azijskim berzama su cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio u minusu 0,8 %.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio  je 0,5 %, na 19.908 bodova.

0 comments

Globalne berze