Enter the e-mail where we will send you an activation code


Pad cena akcija na početku nedelje Evropskih berzi

Reuters Reuters
pre 10 mes.
Pad cena akcija na početku nedelje Evropskih berzi

Pod najvećim pritiskom je tehnološki sector, evropske berze u ponedeljak otvorile su početak nedelje u padu, kao i Wall Streetu, a to se prvo osetilo na azijskim tržištima.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,4 %, nakon što je u petak porastao 0,3 %.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,35 %, na 7.501 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,40 %, na 12.768 bodova, a pariski CAC 0,45 %, na 5.274 boda.

Na tržištima vlada oprez jer su u petak američki S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pritiska na tehnološki sektor.

Taj je sektor poslednjih nedelja snažno rastao, dok je u petak usledila korekcija cena, pa su akcije Applea, Facebooka i Alphabeta pojeftinile više od 3, a Microsofta više od 2 %.

Zbog toga je jutros cena akcije užnokorejskog Samsunga pala 1,8 %, dok su akcije Taiwan Semiconductora i japanskog Sharpa pojeftinile između 1,6 i 2,4 %.

Prošlonedeljni vanredni izbori u Britaniji nakon kojih je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila većinu u parlamentu nisu osetnije uticali na tržišta, osim što je kurs britanske funte pao.

Tržišta nisu osetnije reagovala ni na svedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya u Senatu o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsedničke izbore u SAD-u jer to svedočenje nije donelo ništa novo o čemu mediji već nisu pisali.

Sada se, pak, fokus ulagača usmjerava na dvodnevnu sjednicu čelnika američke središnje banke, koja završava u srijedu.

Sada se fokus ulagača usmerava na dvodnevnu sednicu čelnika američke centralne banke, koja završava u sredu.

Na tržištu vlada uverenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome da li je  američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizuje da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uticalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

A jutros podršku tržištima pruža rast cene nafte, nakon što su prošle nedelje pale gotovo 4 %.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 0,5 %, na 48,35 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupeo 0,5 %, na 46,05 dolara.

Na azijskim berzama su cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio u minusu 0,8 %.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio  je 0,5 %, na 19.908 bodova.

0 comments

Globalne berze