Enter the e-mail where we will send you an activation code


Pad cena akcija na Azijskim berzama

CNBC CNBC
pre 1 god.
Pad cena akcija na Azijskim berzama

Na azijskim berzama su u ponedjeljak cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, kao i na Wall Streetu u petak, a ulagači su oprezni uoči ovonedeljne sednice američkog Feda.
 

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,00 sati bio na gubitku 0,4 %, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,1 %.

U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,4 %.

Azijske ulagači su oprezni jer su u petak američki S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pritiska na tehnološki sektor.

Taj sektor je poslednjih nedelja snažno rastao, dok je u petak usledila korekcija cena, pa su akcije Applea, Facebooka i Alphabeta pojeftinile više od 3, a Microsofta više od 2 %.

Zbog toga je jutros cena akcije užnokorejskog Samsunga pala 1,8 %, dok su akcije Taiwan Semiconductora i japanskog Sharpa pojeftinile između 1,6 i 2,4 %.

“Čini se da je pad Nasdaq indeksa u petak loše jutros uticao na tehnološki sektor, koji se možda suočava s dobitnosnosnom prodajom. A bliži se i sednica Feda”, kaže Yoshinori Shigemi, strateg u kompaniji JPMorgan Asset Management.

Prošlonedeljni vanredni izbori u Britaniji nakon kojih je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila većinu u parlamentu nisu osetnije uticali na tržišta, osim što je kurs britanske funte pao.

Tržišta nisu osetnije reagovala ni na svedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya u Senatu o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsedničke izbore u SAD-u jer to svedočenje nije donelo ništa novo o čemu mediji već nisu pisali.

Sada se fokus ulagača usmerava na dvodnevnu sednicu čelnika američke centralne banke, koja završava u sredu.

Na tržištu vlada uverenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome da li je  američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cene novca do kraja godine

0 comments

Globalne berze