Enter the e-mail where we will send you an activation code


OPEK: Nafta će koštati 100$ za barel

B92 B92
pre 3 mes.
OPEK: Nafta će koštati 100$ za barel

Nafta će uskoro koštati 100 dolara za barel zbog poremećaja u snabdevanju koje izaziva predsednik SAD Donald Tramp.

To je izjavio iranski guverner u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), Hosein Kazempur Ardebili.

Tramp je ponovo optužio OPEK za rast cena goriva i pozvao američke saveznike, poput Saudijske Arabije, da pumpaju više nafte ako žele da Vašington nastavi da ih brani od njihovog prvog neprijatelja - Irana. Iran, treći najveći proizvođač nafte u OPEK, pod sankcijama je SAD na izvoz nafte, što je uticalo na pojedine kupce da srežu kupovine. 

Kazempur je naveo da je Tramp "trebalo da očekuje" blokirajući pristup Irana globalnim tržištima nafte, da će s tom inicijativom završiti kao "talac Saudijske Arabije i Rusije", za koje kaže da imaju malo stvarnih razloga za obaranje cena. 

"Odgovornost za to što će visoke cene nafte nepotrebno plaćaju potrošači celog sveta, posebno na američkim benzinskim pumpama, jedino je na vašim plećima (Trampovim), a cena od preko 100 dolara po barelu tek dolazi", dodao je Kazempur. 

Trampove optužbe na račun OPEK vremenski su se poklopile sa pojačanim pritiskom Vašingtona na evropske saveznike da prestanu da kupuju iransku naftu. 

Iran je zapretio da će blokirati Ormuski prolaz, glavni vodni put u Persijskom zalivu za izvoz nafte, i da, ako Iran ne može da prodaje svoju naftu pod pritiskom SAD, nijednoj drugoj regionalnoj zemlji to neće biti dozvoljeno. 

"Mi smo susedi i ostaće tako, znamo da možemo i moramo da živimo zajedno. Niko ne traži da ga vi (Tramp) branite od bilo koga... Vodite bitku sa svima, gospodine, otkako ste došli na funkciju", poručio je Kazempur predsedniku SAD.

0 comments

Globalne berze