Enter the e-mail where we will send you an activation code


Novi udarac na cene nafte

Bloomberg Bloomberg
pre 3 god.
Novi udarac na cene nafte

Cene nafte su se blago oporavile posle jučerašnjeg pada a dobitke su ograničili najnoviji podaci o američkim zalihama i najava o povećanju proizvodnje u Libiji.

Oba tipa nafte, koji se smatraju tržišnim referencama, potonula su juče popodne skoro za tri odsto nakon što je američka Uprava za informacije o energetici saopštila da su zalihe benzina i drugih naftnih destilata u SAD porasle prošle nedelje, što je potislo vesti o neočekivanom padu isporuka te sirovine, prenosi agencija AFP.

Kasnije tokom dana libijska Nacionalna naftna korporacija je objavila da će udvostručiti proizvodnju u roku od četiri nedelje, nakon što preuzme kontrolu nad ključnim lukama koje su zaposele snage odane rivalskom rukovodstvu države. Libija ima najveće rezerve nafte u Africi. 

Ove informacije su uskovitlale dugotrajnu zabrinutost zbog globalne prezasićenosti ponude i hiperprodukcije koje urušavaju cene "crnog zlata" više od dve godine. 

Američka naftna tržišna referenca, "laka" nafta WTI porasla je za sedam centi na 43,65 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" se popela za 21 cent na 46,06 dolara. 

"Tokom noći su 'bikovi' (optimisti) na tržištu nafte doživeli više udaraca", kaže DŽefri Hejli, viši tržišni analitičar na trgovinskoj plaformi Oanda. On je rekao da je donja granica podrške za WTI naftu na 42,5 dolara, a za "brent" na 45 dolara, "iako nijedan ni drugi član iz ovog dvojca ne uvažava tehničke nivoe u ovom trenutku". 

Analitičar za naftu i gas u kompaniji EY Sandživ Gupta smatra da će sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije u Alžiru krajem ovog meseca, kao i dalji ravoj situacije u Libiji imati ključni uticaj na cene. 

Očekuje se da će sastanak u Alžiru dati neki odgovor u pogledu problema prezasićenosti ponude, iako mnogi analitičari i dalje dovode u pitanje mogućnost postizanja dogovora o zamrzavanju ili smanjenju proizvodnje.

 

0 comments

Globalne berze