Enter the e-mail where we will send you an activation code


Novi rekordi na Wall Streetu

Gde investirati Gde investirati
pre 9 mes.
Novi rekordi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su i u sredu svi najvažniji indeksi berza dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer američka ekonomija stabilno raste, a Fed poručuje da će kamate povećavati postupno. 

Dow Jones ojačao je 0,40 posto, na 24.922 boda, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.713 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 7.065 bodova.

Novi rekordi svih tih indeksa, drugi dan zaredom, najviše se zahvaljuju podatku o jačanju industrijske aktivnosti u SAD-u u decembru više nego što se očekivalo, što ukazuje na ubrzanje već ionako solidnog rasta najveće svetske ekonomije.

Ulagače je ohrabrio i zapisnik s poslednje sednice američke centralne banke koji je pokazao da će Fed najverovatnije ostati predan postupnom povećanju kamata u ovoj godini, zavisno od makroekonomskih pokazatelja.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, no to nije loše uticalo na tržište kapitala jer je rast ekonomije dovoljno snažan da bi izdržao povećanje cene novca.

U zapisniku se vidi da čelnici Feda očekuju da će nedavno prihvaćena porezna reforma podstaći rast potrošnje, no upitno je koliko će ti fiskalni podsticaji uticati na rast inflacije.

Čelnici Feda “ponovili su svoj stav o postupnom povećanju kamata, što čini se tržištu odgovara”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Zahvaljujući tome, juče su porasle cene akcija gotovo u svim najvažnijim sektorima, a predvodio je energetski, s rastom od 1,5 posto.

Slijedio je tehnološki sektor, koji je ojačao 1,1 posto, dok je zdravstveni zabilježio rast od 1 posto.

Analitičari kažu da na tržištu vlada optimizam nakon što je lani S&P 500 indeks porastao oko 20 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013. godine.

To se zahvaljuje ubrzanju rasta američke ekonomije i rastu zarada kompanija, a ulagači se nadaju da će porezna reforma podržati dalji rast cena akcija jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima kompanije kupuju vlastite akcije na tržištu.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.671 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 12.978 bodova, a pariski CAC 0,81 posto, na 5.331 bod.

0 comments

Globalne berze