Enter the e-mail where we will send you an activation code


Nafta potonula 20%, a cene goriva kod nas?

Sinteza Sinteza
pre 5 mes.
Nafta potonula 20%, a cene goriva kod nas?

Cene nafte su na putu gubitaka i ove nedelje, već petog zaredom, pa su u poslednjih mesec dana potonule više od 20 odsto.
Očekuje se da će i idućih dana cena nafte biti pod pritiskom. 

Od početka nedelje cena barela na američkom tržištu skliznula je 2,4 odsto, na 61,65 dolara, dok je na londonskom tržištu potonula 2,8 odsto, na 70,8 dolara, navodi Hina, prenosi Index.hr. 

Premda su u petak ujutro relativno stabilne, analitičari kažu da je moguć dalji pad cena jer su zaronile u područje "medveda". 

Od avgusta do početka oktobra cene su nafte snažno rasle, dosegnuvši najviše nivoe u skoro četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, s obzirom na to da je SAD najavio uvođenje sankcija na iranski naftni sektor. 

Međutim, u posjednjih pet nedelja cene su nafte pod pritiskom jer se pokazalo da iranski izvoz neće pasti onoliko koliko su se ulagači plašili, premda su početkom novembra sankcije stupile na snagu. 

Cene goriva u Srbiji, međutim, jako sporo idu na dole. Udruženje naftnih kompanija Srbije najavilo je da će se pojeftinjenje osetiti krajem ove nedelje.

0 comments

Globalne berze