Enter the e-mail where we will send you an activation code


Na azijskim tržištima skočili indeksi, ohrabruju podaci iz američke ekonomije

Sinteza Sinteza
pre 7 mes.
Na azijskim tržištima skočili indeksi, ohrabruju podaci iz američke ekonomije

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene deonica porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije, dok su trgovinske tenzije između SAD-a i Kine trenutno pale u drugi plan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je prošle nedelje znatno pao.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros u plusu više od 1 posto, dok su cene deonica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast Wall Streeta u petak nakon boljih, nego što se očekivalo, podataka s američkog tržišta rada.

U junu je broj zaposlenih povećan za 213.000, dok su analitičari očekivali 195.000, pri čemu je prosečna satnica porasla samo 0,2 posto, manje od očekivanja.

Rast zaposlenosti ukazuje na snažan rast ekonomije, dok blagi rast plata umanjuje bojazni od prebrzog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke. Time je, kažu analitičari, jedan od velikih rizika uklonjen s tržišta.

Zahvaljujući tome, u drugi su plan pale zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što su u petak na snagu stupile carine od 25 posto koje je Wašington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara, a Peking uzvratio protivmerama istog intenziteta.

Ulagači se plaše da je to prvi potez koji vodi trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, što bi moglo narušiti rast celokupne globalne ekonomije.

Neki analitičari kažu da je to već uračunato u cene akcija i da su iznosi na koje su nametnute carine mogli biti i znatno veći, s obzirom na to da je Wašington najavljivao carine na uvoz kineskih proizvoda vrednih 500 milijardi dolara, prenosi SEE biz.

„I dok trgovinske tenzije podržavaju zabrinutosti u vezi sa budućnošću, poslednji podaci ukazuju na snažan rast američke ekonomije i određena poboljšanja u Evropi i Japanu. Za sada finansijska situacija i dalje podržava rast ekonomije i investicija", kaže Michael Gapen, ekonomista u Barclays banci.

A nakon prošlonedeljnog pada, cene nafte su jutros porasle. Na američkom tržištu je barel poskupeo 26 centi, na 74,06 dolara, dok je na londonskom tržištu ojačao 30 centi, na 77,42 dolara.

0 comments

Globalne berze