Enter the e-mail where we will send you an activation code


Na azijskim berzama ulagači oprezni, zbog trgovinskih napetosti

Gde investirati Gde investirati
pre 9 mes.
Na azijskim berzama ulagači oprezni, zbog trgovinskih napetosti

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje suzdržano zbog trgovinskih napetosti između dve najveće svetske ekonomije, dok podršku tržištima pružaju nove podsticajne ekonomske mere kineskih vlasti i stabilizacija Wall Streeta.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši drugi dan zaredom, čime se odmakao od najnižih nivoa u četiri meseca.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros u plusu 0,7 posto, dok su cene akcija u Australiji porasle više od 1 posto. No, indeksi berza u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru pali su između 0,2 i 1,2 posto.

Blagi oporavak većine azijskih berzi zahvaljuje se, kažu analitičari, podsticajnim monetarnim merama kineskih vlasti koje su na tržišta ubrizgale novu likvidnost i odlučile učvrstiti kurs juana.

Nagađa se, takođe, da će kineska centralna banka smanjiti stopu izdvajanja rezervi banaka, čime bi se podstaklo kreditiranje u ekonomiji.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, prvi nakon tri dana pada. Nasdaq indeks dostigao je novi rekordni nivo zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških kompanija.

Ipak, na tržištima jutros vlada oprez, kao i prethodnih dana, jer se ulagači plaše trgovinskog rasta između SAD-a i Kine, nakon što su obe zemlje najavile uvođenje novih carina.

Od početka maja te su dve zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Predsednik SAD-a Donald Trump preti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protivmere istog intenziteta.

Ulagači se plaše da bi trgovinski rat između dve najveće svetske ekonomije mogao izazvati poremećaje u globalnoj trgovini i ekonomiji.

Washington je pod pritiskom i drugih zemalja zbog protekcionističkih mera, pa će tako Evropska unija od petka naplaćivati carina od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

A cene nafte jutros su stabilne dok trgovci čekaju kakve će odluke doneti članice OPEC-a na sastanku u petak.

Na američkom tržištu jutros je cena barela gotovo nepromenjena u odnosu na sinoć, pa se kreće oko 65,70 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 10-ak centi, na 74,65 dolara.

Na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta je porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je 0,1 posto, na 95,15 bodova, nedaleko najvišeg nivoa u 11 meseci.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 110,55 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,10 jena.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,1580 na 1,1565 dolara.

0 comments

Globalne berze