Enter the e-mail where we will send you an activation code


Mađarska i Hrvatska pred EK, zbog gasa

Sinteza Sinteza
pre 8 mes.
Mađarska i Hrvatska pred EK, zbog gasa

Budimpešta i Zagreb će se obratiti Evropskoj komisiji radi utvrđivanja tarifa za snabdevanje Mađarske gasom sa hrvatskog terminala za TPG na ostrvu Krk.
To je izjavio mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto. 

Mađarska bi mogla da preuzima 1,7 milijardi kubnih metara gasa godišnje sa tog terminala, čiji su projektovani kapaciteti 2,6 milijardi kubnih metara, rekao je Sijarto nakon sastanka sa hrvatskim ministrom za zaštitu životne sredine Tomislavom Ćorićem u Budimpešti, prenosi agencija MTI. 

On je dodao da terminal za tečni prirodni gas na Krku predstavlja priliku za diverzifikaciju snabdevanja Mađarske energijom u periodu posle 2020. godine, kada ističe njen dugoročni ugovor sa Rusijom o snabdevanju gasom. 

Druga realna alternativa je preuzimanje gasa koji EksonMobajl i mađarski OMV Petrom budu eksploatisali u Crnom moru, rekao je Sijarto. 

Ćorić je pozdravio zainteresovanost Mađarske za ugovaranje isporuka gasa sa terminala na Krku, navodeći da je taj projekat od strateškog značaja za EU budući da ga je Evropska komisija podržala sa 100 miliona evra.

0 comments

Globalne berze