Enter the e-mail where we will send you an activation code


Koliko zapravo vredi zlato?

Sinteza Sinteza
pre 9 mes.
Koliko zapravo vredi zlato?

Zlato spada u robu kojom se u svetskim okvirima najviše trguje. U Srbiji se, istina, zlatom ne može trgovati na berzi, ali se mogu kupiti deonice fondova koji se bave tom trgovinom. Zlato se smatra investicijom niskog rizika, što je u poslednjih nekoliko godina rezultiralo povećanom tražnjom u robnoj trgovini.Dok jedni analitičari veruju da je vrednost zlata precenjena 46%, drugi smatraju da je žuti plemeniti metal podcenjen 35 odsto.

Ali svi se slažu u jednom. Utvrđivanje realne cene zlata je znatno komplikovanije nego utvrđivanje vrednosti druge robe – i skoro ju je nemoguće tačno odrediti.

“Zlato je teško razumljivo. Ima mnogo faktora koji određuju cenu zlata, a značaj tih faktora se vremenom menja…To je veoma teško za proceniti”, kaže Campbell Harvey, profesor u školi za biznis pri univerzitetu “Duke”.

Primera radi, pojašnjava profesor Harvey, “prilikom vrednovanja kompanija možete uzeti u obzir razne osnove; dug, dividenda, prodaja, nove investicije,…i tako uraditi procenu od dole prema gore”. “Ili ako se vrednuje ekonomija države, možete uzeti u posmatranje rast BDP-a, ponašanje potrošača, vrednost suverenog duga ili berzi”

“Međutim, kod zlata nemate ništa od toga”, kaže profesor Harvey.

“Analitičari se često ne slažu ni u procenama pojedinih akcija ili industrija, ali raspon neslaganja je (relativno) mali. Kad je vrednost zlata u pitanju, naprotiv, stručnjaci mogu imati potpuno suprotna mišljenja”, dodaje on.

Da biste videli zašto se mišljenja analitičara mogu u velikoj meri razlikovati, uzmite u obzir tri različita primera načina vrednovanja zlata: kao zaštite od inflacije, skloništa od političke neizvesnosti i kao sredstva diversifikacije portfolia.

Zlato kao zaštita od inflacije. “Odnos zlata i inflacije od ranih 1970-tih godina, od kada je građanima SAD dozvoljeno da kupuju zlato, bio je sve samo ne stabilan, i zlatna poluga je sada 46% skuplja, ako se cena utvrđuje na bazi potrošačkih cena”, izračunao je profesor Campbell Harvey.

Zlato kao sklonište od geopolitičkih neizvesnosti. “Ova korelacija se donedavno nije mogla statistički potvrditi, jer niko nije smislio način da kvantifikuje nesigurnost. Zatim su trojica stručnjaka, profesora finansija, osmislili indeks geopolitičke neizvesnosti – EPU (Economic Policy Uncertainty Index). Trenutno je EPU indeks na istorijski najvišem nivou, dok se zlatom trguje 35% jeftinije od rekordnih 1,925 dolara po unci”.

Diversifikacija portfolija. “U atmosferi nestabilnosti koja poslednjih decenija okružuje tržišta, finansijski stratezi preporučuju zlato u svrhu diversifikacije porfolija, i tvrde da kada akcije idu dole, zlato ide gore, i obrnuto. Međutim, istraživanja su pokazala da se i zlato tokom protekle tri decenije, u kojem su tržišta akcija zabeležila najgore padove i najveći oporavak, kretalo u istom rasponu između dobitaka i gubitaka.

0 comments

Globalne berze