Enter the e-mail where we will send you an activation code


Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a

B92 B92
pre 12 mes.
Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a

Na Wall Streetu su u srijedu cene akcija porasle, nakon što je zapisnik s poslednje sednice čelnika Feda pokazao da viša inflacija ne znači nužno i ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones porastao je 52 boda ili 0,21 %, na 24.886 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,32 %, na 2.733 boda, a Nasdaq indeks 0,64 %, na 7.425 bodova.

Na Wall Streetu je na početku jučerašnjeg trgovanja vladao oprez zbog neizvesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, no cene akcija su porasle nakon objave zapisnika s poslednje sednice Feda.

Taj je zapisnik pokazao da većina čelnika centralne banke uskoro očekuje još jedno povećanje kamata ako izgledi za američku ekonomiju ostanu nenarušeni, pri čemu mnogi od njih smatraju da nema pregrejavanja tržišta rada.

Fed je već jednom ove godine, u martu, povećao ključne kamatne stope, a zapisnik je pokazao da su čelnici centralne banke podeljeni po pitanju hoće li se u ovoj godini kamate povećati još u dva ili tri navrata.

Većina analitičara smatra da iduće povećanje kamata sledi već u junu, ali da će Fed kamate nastaviti povećavati postupno, ne prebrzo.

„Tržište je, čini se, pomalo odahnulo jer zapisnik sugeriše da čak i rast inflacije malo iznad 2 %, ciljanog nivoa Feda, ne mora nužno dovesti i do ubrzanja tempa povećanja kamata”, objašnjava Mike Beale, direktor u kompaniji U.S. Bank Private Client Wealth Management.

Zahvaljujući tome, juče su najviše porasle cene akcija u komunalnom i nekretninskom sektoru, koji su najviše osetljivi na kretanje kamatnih stopa.

S druge strane, finansijski je sektor, kojem bi povećanje cene novca odgovaralo, pao za 0,6 %.

A na evropskim berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,13 %, na 7.788 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.47 %, na 12.976 bodova, a pariski CAC 1,32 %, na 5.565 bodova.

0 comments

Globalne berze