Enter the e-mail where we will send you an activation code


Indeksi na Volstritu- masovna rasprodaja

CNBC CNBC
pre 12 mes.
Indeksi na Volstritu- masovna rasprodaja

Indeksi na Vol stritu su u naglom padu, pošto je Kina uvela carine na uvoz nekih proizvoda iz SAD, kao odgovor na poteze američkog predsednika Donalda Trampa.

Carine su uvedene na uvoz u vrednosti od tri milijarde dolare, a investitori strahuju da bi taj potez mogao da bude korak ka trgovinskom ratu koji šteti svetskoj trgovini i profitima kompanija, navodi Asošiejted pres. 

Dau Džons je trgovanje u Njujorku završio padom od 450 poena, odnosno 1,9 odsto. Standard end Pur 500 u crvenom je 2,2 odsto, a Nasdak 2,7 odsto. 

Japanski indeks Nikei 225 pao je 0,3 odsto, južnokorejski Kospi 0,1 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,2 odsto. 

Berze u Evropi i Australiji zatvorene su zbog Uskrsa po gregorijanskom kalendaru, a ne radi ni berza u Hongkongu. 

Kina je u ponedeljak podigla takse na američku svinjetinu, reciklirani aluminijum i druge proizvode za 25 odsto, a takse od 15 odsto uvedene su na jabuke, bademe i još neku robu. 

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da odgovara na povećanje američkih taksi na uvozni čelik i aluminijum koje je stupilo na snagu 23. marta, i da tek predstoje druge moguće uzvratne mere posle Trampovog odobrenja da se uvedu carine na kineski uvoz u vrednosti od 50 milijardi dolara, zbog spora s Kinom oko tehnologije. 

Spor s taksama je eskalirao posle dugotrajnih tenzija izmedju Vašingtona i Pekinga zbog ogromnog trgovinskog suficita Kine prema SAD i njene politike oko tehnologije i industrijskog razvoja, kao i zbog pristupa stranih kompanija njenoj privredi. 

Cene nafte su znatno pale. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta pojeftinila je za 2,65 odsto na 63,22 dolara po barelu, dok je cena britanske nafte Brent pala za 2,21 odsto na 67,81 dolara po barelu.

0 comments

Globalne berze