Enter the e-mail where we will send you an activation code


Grčke obveznice beleže najveći pad u poslednjih mesec dana

Associated Press Associated Press
pre 1 god.
Grčke obveznice beleže najveći pad u poslednjih mesec dana

Prinosi na 10-godišnje grčke državne obveznice su pali na najniži nivo u poslednjih mesec dana.

Pad je usledio nakon što su evropski poverioci odobrili isplatu nove tranše kredita Atini u iznosu od 8,5 milijardi evra i izložili niz mera za potencijalno ublažavanje grčkog duga.

Kamata na grčke obveznice, sa rokom dospeća od 10 godina, pala je za čak 10 baznih poena na 5,766 poena, što je najniži nivo od 23. maja, prenosi agencija Rojters. 

Istovremeno, glavni indeks Atinske berze je porastao za više od 1,0 procenta na najviši nivo od juna 2015. godine, dok su se akcije bankarskog sektora oporavile za 3,0 odsto. 

"Ovo je veliki korak napred koji dolazi posle više meseci neizvesnosti", smatra ekonomista HSBC banke Fabio Balboni. 

"Dogovor bi trebalo da otvori put i za uključivanje Grčke u program kvantitativnog labavljenja Evropske centralne banke, čime bi se Grčkoj odblokirao pristup tržištima, što bi zemlju vratilo na pravi kurs i ka izlasku iz programa paketa pomoći naredne godine", dodao je on. 

Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum izjavio je u četvrtak da će Grčka dobiti 8,5 milijardi evra, što će joj omogućiti da otplati veliki deo duga u julu, preneo je AP. 

On je dodao da je Međunarodni monetarni fond spreman da obezbedi veću finansijsku pomoć Grčkoj kroz stend-baj aranžman i da će Grčka dobiti i ubuduće pomoć za otplatu duga. 

On je dodao da je na sastanku 19 ministara evrozone u Luksemburgu postignut sporazum o svim elementima.

0 comments

Ekonomija,Finansijska tržišta