Enter the e-mail where we will send you an activation code


Franak će se vinuti u nebo?

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Franak će se vinuti u nebo?

Švajcarska vlada je upozorila da bi američki protekcionizam bi mogao da potkopa rast švajcarske izvozno usmerene privrede i izazvati jačanje franka.

Švajcarsko ministarstvo privrede (SECO) blago je povećalo makroekonomske procene, pa sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 2,4 odsto, a u idućoj godini 2 odsto.

Poput švajcarske narodne banke prošle nedelje, ministarstvo je poručilo kako bi nedavno dobrodošlo slabljenje švajcarskog franka prema evru moglo biti preokrenuto ako bi ponovno izbile napetosti na financijskim tržištima, što bi zadalo probleme švajcarskim izvoznicima.

SECO procenjuje da su kratkoročni pozitivni i negativni rizici za globalnu privredu uravnoteženi. 

"Globalni rast mogao bi da traje duže nego što se očekivalo, a švajcarski franak mogao bi dodatno da oslabi ako se nastavi period dobrih međunarodnih privrednih uslova, što bi, pak, dodatno ojačalo švajcarsku privredu", poručilo je to ministarstvo. 

Međutim, upozorilo je i da "protekcionističke mere nedavno objavljene u SAD predstavljaju negativne rizike za globalnu privredu". 

Predsednik SAD Donald Tramp uveo je početkom godine prvo carine na uvoz solarnih panela i perilica za odeću, a nedavno i na čelik i aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmera pojedinih zemalja.

0 comments

Globalne berze