Enter the e-mail where we will send you an activation code


Evropske berze zabeležile rast posle višednevnog pada

Reuters Reuters
pre 1 god.
Evropske berze zabeležile rast posle višednevnog pada

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija porasle, nakon tri dana pada, a trguje se oprezno dok se prate parlamentarni izbori u Britaniji.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon tri dana pada.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,05 odsto, na 7.480 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 na 12.714 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.272 boda.

Jutros su u Britaniji započeli parlamentarni izbori, a ankete daju prednost konzervativcima premijerke Therese May. No, ta je prednost manja nego što je bila pre nekoliko nedelja.

“Ako konzervativci ostvare veliku pobedu, tržišta će odahnuti. No, ako pobede s malom prednošću ili čak izgube većinu, bilo bi to veliko negativno iznenađenje”, kaže Shuji Shirota, direktor u HSBC-u.

Danas će se, takođe, održati sednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji evrozone i monetarnu politiku.

Podršku tržištima pruža blagi rast cena nafte, čime su nadoknadile deo jučerašnjih oštrih gubitaka. Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 0,7 odsto, na 48,40 dolara, nakon što je juče potonula 4,1 odsto.

Jučerašnji pad usledio je nakon izveštaja da su prošle nedelje zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u neočekivano porasle, što pokazuje da smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a nije dovelo do smanjenja zaliha.

I na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio gotovo nepromen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta.

Na Tokijskoj je berz Nikkei indeks oslabio 0,4 odsto, na 19.909 bodova.

 

0 comments

Globalne berze