Enter the e-mail where we will send you an activation code


Evropske berze: Ulagači na oprezu, manji pad indeksa

Bloomberg Bloomberg
pre 10 mes.
Evropske berze: Ulagači na oprezu, manji pad indeksa

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno, kao i dan pre na Wall Streetu, jer nema vesti koje bi podstakle tržišta, dok ih pritiskaju napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,20 odsto, na 7.285 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.579 bodova, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.262 boda.

Na tržištima vlada oprez jer su juče na Wall Streetu cene akcija pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Juče je ministarstvo spoljnih poslova te izolovane zemlje poručilo da je američki predsednik Donald Trump svojim ′tweetovima′ objavio rat Severnoj Koreji te da Pyongyang ima pravo preduzeti protivmere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadleću vazdušni prostor te zemlje.

Bela kuća poručila je da je ta tvrdnja Severne Koreje apsurdna.

Uprkos apsurdnosti situacije, ulagači su uznemireni, pa su utočište za kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijim u nesigurnim vremenima, kao što su zlato i pojedine valute, poput japanskog jena i švajcarskog franka.

Tako je cena zlata, nakon jučerašnjeg skoka od 1 odsto, jutros porasla daljih 0,2 odsto, na 1.311 dolara po unci.

U većini sektora cene su akcija na evropskim berzama jutros pale, a pod većim je pritiskom tehnološki sektor, kao i juče na Wall Streetu.

S druge strane, ojačale su akcije u naftnom sektoru, kojima podršku pružaju visoke cene nafte.

Doduše, jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula 0,1 odsto, na 59,10 dolara, no juče je skočila više od 3 odsto, dostigavši najviši nivo od jula 2015. godine.

Na američkom je tržištu cena barela jutros oslabila 0,2 odsto, na 52,15 dolara, nakon što je juče dostigla najviši nivo od aprila.

Visoke cene nafte zahvaljuju se naznakama da se ponuda i potražnja na globalnom tržištu uravnotežuju.

I na azijskim su berzama cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u minusu 0,6 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 odsto, na 20.330 bodova.

0 comments

Globalne berze