Enter the e-mail where we will send you an activation code


Evropske berze u padu zbog geopolitičkih napetosti

Reuters Reuters
pre 11 mes.
Evropske berze u padu zbog geopolitičkih napetosti

Na evropskim berzama u sredu prepodne indeksi su se spustili pod pritiskom eskalacije geopolitičkih napetosti između SAD-a i Severne Koreje, a investitori su požurili, umjžesto u akcije, ulagati u zlato i ostala tradicionalno sigurna utočišta za kapital u nemirnim vremenima.

Panevropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,5 odsto, pri čemu su svi akcijski sektori beležili minuse.

Istovremeno, londonski Ftse indeks spustio se 0,41 odsto, na 7.501 bod, frankfurtski DAX za 0,79 odsto, na 12.195 bodova, a pariski CAC za 0,89 odsto, na 5.172 boda.

Ulagače su uznemirile izjave predsednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je poručio Severnoj Koreji da će biti dočekana “vatrom i besom kakve svet nije video” ako nastavi pretiti SAD-u.

Njegova izjava s odmora u Bedminsteru usledila je nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Severna Koreja uspela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smesti u jednu od svojih interkontinentalnih raketa.

Režim Pjongjanga utvrdio je u ponedeljak da ih postrožene sankcije Ujedinjenih nacija neće sprečiti u razvoju njihovog nuklearnog arsenala i zapretio je SAD-u da će skupo platiti svoje zločine

Investitori su stoga požurili da kupe zlato, u potrazi za sigurnošću za svoj kapital, pa je spot cena zlata porasla 0,4 odsto, na 1.265 dolara za uncu, oporavivši se s u utorak zabelžene najniže nivoe u zadnje dve nedelje.

Tako su jedine akcije koje su na Londonskoj berzi u cenovnom plusu bile one proizvođača zlata – Randgol Resourcesa, za 0,7 odsto te Fresnilla, za 1,2 odsto.

Na ceni je jutros i švajcarski franak – takođe tradicionalno sigurno utočište za kapital u nemirnim vremenima. Kurs švajcarskog franka skočio je 0,6 odsto, na 0,9688 franaka za dolara, što je njegov najveći dnevni skok u zadnje dve nedelje.

Pod pritiskom rastućih napetosti oko Severne Koreje, na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo je u sredu 1,3 odsto, na 19.738 bodova, što je njegov najniži nivo u zadnjih 2,5 meseca.

0 comments

Globalne berze